aA
Didžiausius atlyginimus siūloma mokėti Seimo pirmininkui, premjerui, Konstitucinio Teismo pirmininkui bei Aukščiausiojo Teismo pirmininkui.

Prezidento, kaip aukščiausio ir tiesiogiai renkamo valstybės pareigūno, darbo užmokestį siūloma nustatyti Prezidento įstatymu.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Rimantas Kairelis žurnalistams trečiadienį sakė, jog buvo apsispręsta valdininkams, politikams, prokurorams ir teisėjams taikyti bendrą darbo stažo skaičiavimo tvarką - darbo stažas valstybės tarnyboje bus skaičiuojamas nuo 1990 kovo 11 dienos.

Taip pat nuspręsta, jo teisėjų atlyginimų dydžiai nebus įšaldyti 5 metams, kaip buvo planuota anksčiau. Jiems galios ta pati tvarka, kaip ir visiems kitiems valdininkams ar pareigūnams.

Jei atlyginimas, palyginti su dabartiniu, didėja, tuomet jis galės būti didinamas palaipsniui penkerius metus, atsižvelgiant į biudžeto galimybes.

Jei atlyginimas, palyginti su dabartiniu, numatomas mažinti, tai neturėtų būti daroma pusmetį po įstatymo priėmimo, o po to palaipsniui mažinama po 10 proc. kas pusę metų.

Politikams atlyginimų dydžio keitimas siejamas su kadencija - šios kadencijos politikams atlyginimai nebus didinami. Jie turėtų didėti tik kitos kadencijos politikams.

Viceministras R. Kairelis pripažino, kad šiam projektui ypač priešinosi teismų atstovai, dalyvavę Vyriausybės posėdyje.

Konstitucinis Teismas, aiškindamas Konstituciją, yra pareiškęs, jog Vyriausybė negali mažinti teisėjų atlyginimų, nes tai būtų politinės valdžios įtaka teisminei valdžiai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.