aA
Nebeslėpdamas ketinimų pažeisti kertinę 1972 metų Priešraketinės gynybos sutartį (PGS), Pentagonas ketvirtadienį atskleidė planus paspartinti tiek įvairių priešraketinės gynybos formų kūrimą, tiek ir bandymus, kad JAV kariuomenė jau iki 2004 metų realizuotų šių pajėgumų įgyvendinimo pereinamojo etapo programą.
Pentagonas
Gynybos sekretoriaus pavaduotojas Paulas Wolfowitzas susitikime su Senato Ginkluotųjų tarnybų komiteto nariais patvirtino, jog šie bandymai ir plėtojimas susikirs su PGS numatytais apribojimais "veikiau artimiausiais mėnesiais nei metais".

"Šiuo klausimu mes einame tiesiai į susidūrimą, - sakė jis. - Niekas net nebando apsimetinėti, jog tai, ką mes darome, atitinka sutarties nuostatas. Arba mes turime iš jos pasitraukti, arba ją pakeisti (kažkuo kitu)".

Programa sulaukė piktų prieštaravimų iš demokratų senatorių, kurie įspėjo, kad dėl administracijos veiksmų pasitvirtinusi PGS grindžiama branduolinio atgrasinimo strategija pakeičiama dar neišbandyta priešraketinės gynybos sistema.

"Šalys - dėl ko kažkada ir buvo sudaryta PGS - imsis atsakomųjų veiksmų", - pareiškė komiteto pirmininkas senatorius Carlas Levinas, kurio teigimu, Rusija ir Kinija gali sustiprinti savo branduolines programas.

"Tada mes ant savo galvų užsikrausime naujas ginklavimosi varžybas, naują šaltąjį karą ir didesnę (branduolinio ginklo) plitimo grėsmę".

P.Wolfowitas ir generolas leitenantas Ronaldas Kadishas, Pentagono priešraketinės gynybos programų direktorius, išdėstė ambicingą planą, kaip paspartinti piešraketinės gynybos sistemų, dislokuotų sausumoje, jūroje, ore bei kosmose, plėtojimą ir bandymus.

Vieną iš plano dalių sudaro programa, pagal kurią kitais metais Pentagonas Aliaskoje pradės statyti raketų "naikintojų" paleidimo įrenginius. Tokiu būdu bus išplėstas sistemos "bandymų laukas", kuris drieksis tarp Kvadžaleino atolo Ramiajame vandenyne, Vandenbergo karinės oro bazės Kalifornijoje bei Aliaskos poligonų.

Pasak R.Kadisho, bandymų poligonai Aliaskoje, kurie pagal tvarkaraščius turėtų būti baigti 2004-2006 metais, kritiniais atvejais galėtų būti naudojami kaip priešraketinės gynybos sistemos užuomazgos. 2002 metais yra numatyti keturi raketų bandymai.

Pasak generolo leitenanto, Fort Grilyje Aliaskoje būtų dislokuotos penkios raketų šachtos, taip pat įrengtas vadovavimo ir kontrolės centras, o Kodiako saloje būtų pastatyti įrengimai, iš kurių galėtų būti paleidžiamos tiek raketos "naikintojos", tiek raketos "taikiniai".

Šios sistemos būtų susietos su ankstyvojo įspėjimo radarais Bylo karinių oro pajėgų bazėje bei modernizuotu radaru "Cobra Dane" Šemijos saloje, Aleutuose.

"Tokiu būdu artimajame laikotarpyje bandomuosius įrenginius - radarus, C2 (valdymą ir kontrolę) bei raketas "naikintojas" Fort Grilyje bei Kodiake galima būtų laikyti operatyvinėje parengtyje. Naudojantis jais tokiame režime galima būtų užsitikrinti laikinuosius pajėgumus atsakyti į staigią grėsmę", - teigė R.Kadishas.

Pasak jo, bendras programos tikslas yra išplėtoti "kariniu požiūriu naudingus pajėgumus dviejų metų laikotarpiais, pradedant jau nuo 2004-2006-jų".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.