aA
Prezidentas George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas) penktadienį kreipėsi į viso pasaulio vyriausybes ryžtingiau ir drąsiau veikti kare su terorizmu - taip jis pažymėjo karo su Iraku pirmąsias metines.
George W.Bush
George W.Bush
© EPA-ELTA
"Bet koks silpnumo ženklas ar atsitraukimas paprasčiausiai pripažįsta teroristų smurtą ir skatina dar didesnį smurtą prieš visas valstybes. Vienintelis tikras kelias mūsų tautoms apsisaugoti - bendri ir ryžtingi veiksmai", - sakė Bushas 83 valstybių atstovams, susirinkusiems Baltųjų rūmų rytinėje menėje.

Šiuos žodžius galima laikyti atsakymu naujajam Ispanijos vadovui Jose Luisui Rodriguezui Zapatero (Chosė Luisui Rodrigesui Sapaterui), kuris pažadėjo išvesti 1300 ispanų karių iš Irako, jei ši šalis nebus perduota Jungtinių Tautų žinion. Ispaniją sukrėtė įtariamų "Al Qaeda" organizacijos narių Madride kovo 11 dieną surengtas teroro aktas, kurio metu žuvo 202 žmonės.

Bushas pabrėžė, kad kiekvienu tokiu išpuoliu siekiama "demoralizuoti mūsų žmones ir atskirti vieną nuo kito" ir kad į kiekvieną tokį išpuolį reikia atsakyti "dar tvirtesniu apsisprendimu, didesniu pasiryžimu ir drąsesniais veiksmais prieš žudikus".

Be didesnio tarptautinio pritarimo pradėjęs karą su Iraku, Bushas pripažino, jog esama nesutarimų dėl Irako, bet įtikinėjo,jog tai jau praeityje. Tuo tarpu Zapatero šią savaitę karą su Iraku pavadino nelaime.

"Buvo nesutarimų šiuo klausimu tarp senų ir gerbiamų bičiulių. Bet šie nesutarimai jau praeityje. Mes visi dabar turėtume sutikti, kad Irako diktatoriaus žlugimas pašalino smurto, agresijos ir nestabilumo Artimuosiuose Rytuose šaltinį", - sakė JAV prezidentas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.