aA
Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas paprašė VSD išslaptinti medžiagą, susijusią su Liberaldemokratų frakcijos narių veikla. Komisija prašo išslaptinti medžiagą, kuri jau buvo jai pateikta, o taip pat išslaptinti ir pateikti medžiagą apie parlamentarų veiksmus, susijusius su bendrovės "Alita" privatizavimu.
Algimantas Salamakinas
Algimantas Salamakinas
© DELFI
VSD pareigūnai viešai skelbė, jog prezidento Rolando Pakso gautoje "Alitos" privatizavimo operatyvinėje byloje yra minimos jo aplinkos žmonių, kurie "dalijasi kąsnį", pavardės.

Spaudos teigimu, šioje byloje yra minimos Liberaldemokratų frakcijos seniūno Henriko Žukausko ir frakcijos nario Dailio Barakausko pavardės.

Prezidentas perdavė minėtą bylą Generalinei prokuratūrai, prašydamas ištirti, ar Valstybės saugumo departamentas (VSD) neklastojo dokumentų.

Anksčiau VSD Etikos ir procedūrų komisijai perdavė medžiagą, susijusią su Prezidentūros skandale minimų parlamentarų veiksmais. Spaudos teigimu, šioje medžiagoje yra minima Liberaldemokratų frakcijos nario Egidijaus Skarbaliaus pavardė.

Tai BNS patvirtino Etikos ir procedūrų komisijos narys Artūras Vazbys. "Aš manau, jog pateiktos medžiagos užtektų inicijuoti apkaltą E.Skarbaliui", - BNS sakė komisijos narys.

Neatmetama galimybė, jog komisija gali kreiptis į Generalinę prokuratūrą, jeigu parlamentarų elgesyje bus įžvelgta nusikalstamos veiklos požymių.

Įvertinti E.Skarbaliaus veiklą Etikos ir procedūrų komisijos buvo paprašyta gavus pernai posėdžiavusios Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui išvadas.

Komisija konstatavo, jog buvęs liberaldemokratų lyderis prezidentas Rolandas Paksas dėl savo ryšių "buvo ir yra pažeidžiamas", o tai sudaro grėsmes nacionaliniam saugumui.

Daugumą komisijos išvadų patvirtino vėliau sudaryta Apkaltos komisija. Remiantis jos siūlymu Seimas pradėjo apkaltos prezidentui procesą, kurio pabaiga prognozuojama balandį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.