aA
Kriminalinė policija, prokurorai ir greitojo reagavimo rinktinės "Aras" kovotojai slaptos operacijos metu sulaikė penkis nusikalstamo susivienijimo narius, vogusius prabangius automobilius.
Operacija, kurios metu padaryta dešimtys kratų, buvo atliekama kovo 9-10 dienomis Vilniuje, Kaune, Trakuose ir Vievyje, pranešė Vilniaus apygardos prokuratūros atstovas spaudai.

Pas sulaikytuosius bei kratų metu aptikta daug įvairių įkalčių, patvirtinančių įtariamųjų dalyvavimą nusikalstamoje veikloje.

Patalpose, kuriomis naudojosi nusikalstamo susivienijimo nariai, D.S. (g.1972 m), T.V. (g.1975 m), A.V. (gim. 1973 m), V.P.(gim. 1972), V.Š. (gim. 1967 m.), buvo rasti net aštuoni Lietuvoje ir kitose Europos valstybėse pavogti "Mercedes-Benz", BMW, "Toyota", "Rover" prabangūs automobiliai, krovininis vilkikas "Volvo" su priekaba ir daug kitų įrodymų, patvirtinančių įtariamųjų nusikalstamą veiklą.

Šis nusikalstamas susivienijimas priskiriamas Kauno nusikaltėlių, organizuojančių vogtų prabangių automobilių verslą Europoje, elitui.

Jam vadovavęs Kauno miesto gyventojas D.S. gerai žinomas ne tik tarp Lietuvos nusikaltėlių, bet ir Vokietijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Baltarusijoje.

Praėjusias metais jis buvo teisiamas už prabangių automobilių vagystę Palangoje, kurią organizavo ir vykdė su vienu žinomiausių Lietuvos automobilių vagių, įžymiuoju kauniečiu Raimundu Petraičiu, pravarde "Mondė".

Tačiau Palangos miesto apylinkės teismas D.S. nuteisė bausme, nesusijusia su laisvės atėmimu.

D.S.vadovaujamas nusikalstamas susivienijimas savo veiklą pradėjo 2000-aisiais.

Prabangių automobilių vagystės buvo vykdomos Lietuvoje, Lenkijoje, Vokietijoje.

Pareigūnai turi informacijos, kad šio nusikalstamo susivienijimo nariai palaiko ryšius su Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės organizuotų nusikalstamų grupuočių lyderiais bei su Kaliningrado srities ir Baltarusijos nusikalstamo pasaulio lyderiais.

Pagrobti prabangūs automobiliai dažniausiai buvo realizuojami Rusijos ir Baltarusijos valstybėse, pasinaudojant turimais ryšiais su minėtų valstybių nusikalstamomis grupuotėmis.

Sulaikyti nusikalstamo susivienijimo nariai veikė itin kvalifikuotai, buvo apsirūpinę naujausiais automobilių vagysčių įrankiais bei techniniais prietaisais, kurių pagalba buvo nuskenuojamos bei dekoduojamos automobilio apsauginės sistemos, blokuojamos automobilių palydovinės apsaugos sistemos bei skenerių pagalba buvo kontroliuojamas policijos radijo ryšio eteris.

Vagystės dažniausiai buvo vykdomos nakties metu.

Pagrobtiems prabangiems automobiliams slėpti, įtariamieji turėjo išsinuomoję patalpas.

Minėto nusikalstamo susivienijimo nariai buvo gerai susipažinę su operatyvinės veiklos metodais ir veikė labai profesionaliai: prieš įvykdant nusikaltimą atlikdavo žvalgybą, vagysčių metu naudodavosi maskavimosi priemonėmis, griežtai laikėsi konspiracijos.

Pareigūnai taip pat turi duomenų, kad automobilių, kurie dažniausiai būdavo nutempiami lanksčiąja vilktimi, vagystėms susivienijimo nariai specialiai turėjo įsigiję labai galingą automobilį, kurį kruopščiai slėpdavo.

Ikiteisminis tyrimas dėl dalyvavimo nusikalstamame susivienijime tęsiamas Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriuje. Įtariamieji suimti.

Šio nusikalstamo susivienijimo veiklos tyrimas - tąsa suplanuotų veiksmų, kuriais siekiama pakirsti Kauno, Vilniaus ir kitų organizuotų nusikalstamų grupuočių finansavimo šaltinius.

Išanalizavus prasidėjusią prabangių automobilių vagysčių bangą Lietuvoje bei vogtų prabangių automobilių iš Europos kontrabandos srautą per Lietuvą, šio nusikalstamo susivienijimo veikla kriminalistų pradėta tirti 2002 metų pradžioje.

Pirmųjų rezultatų buvo pasiekta 2002 metų lapkričio mėnesį, po slaptos bendros policijos ir Vilniaus apygardos prokuratūros operacijos, kai su įkalčiais (gabenant ką tik pavogtą Olandijos piliečiui priklausantį automobilį "Audi A3"), buvo sulaikyti A.M (gim. 1972 m.), L.Ž. (gim. 1960 m.), S.C. (gim. 1973 m.), M.B. (gim. 1961 m.), R.P. (gim. 1972 m.).

Vėliau, vykdant operatyvinės paieškos priemones, buvo sulaikyti kiti nusikalstamo susivienijimo nariai, tai - D.S. (gim. 1968 m.), R.D. (gim. 1972 m.), klaipėdietis V.N. (gim. 1970 m.) bei Vilniaus miesto apsaugos policijos skyriaus policininkai V.V. (gim. 1966 m.) ir A.K. (gim. 1977 m.), kurie tiesiogiai dalyvavo minėto nusikalstamo susivienijimo vykdomuose nusikaltimuose.

L.Ž. ir D.S. buvo vieni pagrindinių praeityje garsios A.Davydovo ("Davydo") nusikalstamos grupuotės lyderių. Minėti sulaikytieji, atlikę įvairias laisvės atėmimo bausmes, 2000 metais buvo paleisti iš laisvės atėmimo vietų. Turimais operatyviniais duomenimis, būtent D.S. subūrė aukščiau minėtą nusikalstamą susivienijimą bei jam vadovavo.

Šiuo metu dar nebaigtas šios baudžiamosios bylos tyrimas. Gaujai inkriminuota per 30 prabangių automobilių vagysčių bei jų realizavimo epizodų.

Tiriant D.S. vadovaujamos gaujos nusikalstamą veiklą ir buvo gauta operatyvinė informacija apie anksčiau minėtą ir žymiai platesniu mastu Lietuvoje ir Europos valstybėse, nusikalstamą susivienijimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.