aA
Į Prezidentūrą penktadienį pakviesti teisininkai prezidentui Rolandui Paksui "tiesiai šviesiai" pasakė neigiamai vertinantys šalies vadovo išsakytą nuomonę dėl Konstitucinio Teismo nutarimo.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© AFP/Scanpix
Vilniaus bei Lietuvos teisės universitetų ir Teisės instituto teisininkai buvo pakviesti aptarti su apkalta prezidentui susijusią situaciją, įvertinti Seimo specialiosios komisijos suformuluotus kaltinimus R.Paksui, Seimo vaidmenį apkaltos procese, taip pat žmogaus teises Lietuvoje, pernai įsigaliojusių kodeksų įgyvendinimo problemas.

Po beveik dvi valandas trukusio susitikimo teisininkai žurnalistams teigė prezidentui pasakę apie nederamą KT kritiką, gruodžio pabaigoje nutarusiam, kad prezidento dekretas dėl Lietuvos pilietybės išimties tvarka suteikimo jo rinkimų kampanijos rėmėjui Jurijui Borisovui prieštarauja Konstitucijai.

Po KT nutarimo prezidentas ne kartą viešai pareiškė, kad KT peržengė savo įgaliojimų ribas, o KT nutarimas buvo politizuotas.

VU docentas Egidijus Šileikis sakė, kad prezidentui buvo "tiesiai šviesiai" pasakyta, kad nederėjo kritikuoti KT nutarimo, be to, tai nebuvo geras taktinis ėjimas, nes taip teisėjai nuteikiami prieš prezidentą.

"Nedera valstybės politikui, kuris susitinka su rinkėjais ne kaip mokesčių mokėtojas, o kaip Respublikos prezidentas, reikšti tokius samprotavimus, kurie turi tam tikro įgėlimo, ironijos ar abejonės atspalvį", - kalbėjo E.Šileikis.

Kai kurie susitikime su prezidentu dalyvavę teisininkai pripažino, kad jiems buvo iškilusi dilema, ar šiuo metu dera susitikti su apkaltos taikiklyje atsidūrusiu prezidentu ir kaip tai bus įvertinta kitų kolegų.

Susitikime taip pat iškeltas ir prezidento galių sustiprinimo klausimas. Lietuvos teisės universiteto profesorius Alfonsas Vaišvila teigė, kad būtų tikslinga pakelti prezidento veto "kartelę", kad ją būtų sunkiau įveikti, kaip, pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Tuo tarpu E.Šileikis teigė manantis, kad reikia didinti ne prezidento galias, o subrandinti politinę kultūrą ir taip stiprinti visą teisės sistemą.

Paklaustas, ar po tokio susitikimo nesusidaro įspūdis, kad teisininkų lūpomis Prezidentūra nori priminti apie savo egzistavimą, kai tarp šios institucijos ir Seimo vyksta "šaltasis karas", E.Šileikis teigė, kad toks įspūdis atsirasti gali, tačiau ragino žurnalistus nepervertinti jų įtakos visuomenės nuomonės formavimui.

Šią savaitę KT pradėjo nagrinėti Seimo paklausimą, ar prezidento kai kurie konkretūs veiksmai prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui - Konstitucijai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.