aA
Buvęs Prezidento patarėjas Remigijus Ačas tvirtina, kad dosniausias Rolando Pakso rinkimų kampanijos rėmėjas Jurijus Borisovas dar iki pokalbio su R. Paksu 2003 metų kovo 17 dieną turėjęs žinių apie tai, kad jo pokalbių telefonu klausomasi.
Remigijus Ačas
Remigijus Ačas
© ELTA
Konstitucinio Teismo posėdyje ketvirtadienį liudijęs R. Ačas pareiškė, kad su J. Borisovu jam teko daug bendrauti tarp pirmojo ir antrojo Prezidento rinkimų turo - po 2002 metų gruodžio 22 dienos. Kaip tik tada, anot R. Ačo, J. Borisovas leido suprasti, kad jo pokalbių telefonu yra klausomasi.

"Man iš tų visų bendravimų susidarė įspūdis, kad J. Borisovas žinojo, jog jam taikomos operatyvinės priemonės", - tvirtino R. Ačas.

Stebėtojų nuomone, toks liudijimas naudingas R.Pakso gynėjams, kurie tikriausiai mėgins paneigti Seimo specialiosios tyrimo komisijos vieną kaltinimų prezidentui, jog jis atskleidė valstybės paslaptį, sąmoningai leidęs suprasti J.Borisovui, jog pastarojo pokalbių telefonu yra klausomasi.

R.Ačo teigimu, iš J.Borisovo elgesio jis supratęs, kad specialiosios tarnybos kontroliuoja ir verslininką, ir jo įmonę "Avia Baltika", o Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius Mečys Laurinkus R.Ačui patvirtinęs, kad J.Borisovas yra "kontroliuojamas".

R.Ačas taip pat liudijo, jog 2003 metų pavasarį viename rytinių pasitarimų Prezidentūroje buvo susirūpinta tuo, jog prezidento visuomeniniais patarėjais mėgina tapti įtartinos reputacijos asmenys. Anot R.Ačo, "buvo suformuluota pasiteirauti, ar jie praeityje nebuvo teisti, ar nėra padarę nusikaltimų".

"Buvo pasakyta, kad tai tiek Remigijaus, tiek Onutės reikalas, kaip dėl šių dalykų susitars", - sakė R.Ačas. Jo teigimu, dėl informacijos rinkimo jis kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą.

"Onutė" - buvusi prezidento patarėja teisės klausimais ir Prezidentūros Teisės departamento vadovė Ona Buišienė - Konstituciniam Teismui paliudijo, jog "iš tiesų tokį pavedimą davė Rolandas Paksas vieno rytinio pasitarimo metu".

Anot jos, prezidento pavedimas Nacionalinio saugumo patarėjų grupei buvęs pagrįstas, nes juo ketinta apsisaugoti nuo įtartinos reputacijos asmenų. O.Buišienė teigė pati tokio paklausimo STT nedavusi, nes neturėjo leidimo dirbti su slapta informacija.

Seimo specialioji komisija nustatė, kad R.Ačas ir iki šiol Prezidentūroje patarėju dirbantis Evaldas Vaitkus davė neteisėtus pavedimus STT surinkti informaciją apie 44 asmenų privatų gyvenimą. Komisija pažymėjo, jog šie asmenys nesiekė eiti pareigų valstybės įstaigoje ar pareigų, į kurias skyrė prezidentas. Komisija konstatavo, kad R.Paksas yra atsakingas, jog tokiais veiksmais buvo pažeista Konstitucijoje įtvirtinta asmenų teisė į privatų gyvenimą, draudimas rinkti informaciją apie asmens privatų gyvenimą ne pagal įstatymą.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija nustatė, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pažeidė įstatymus, vykdydama R.Ačo ir E.Vaitkaus nurodymus surinkti ir pateikti informaciją apie kelias dešimtis asmenų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.