aA
Bendrovės "Lietuvos avialinijų" (LAL) inžinieriai po beveik dvi paras trukusių paieškų nustatė priežastis, dėl kurių trylika keleivių iš Vilniaus į Kopenhagą gabenęs lėktuvas SAAB 2000 antradienį buvo priverstas tik su vienu veikiančiu varikliu nusileisti Palangos oro uoste.
SAAB 2000
Kaip BNS ketvirtadienį sakė Lietuvos civilinės aviacijos administracijos direktoriaus pavaduotojas Alvydas Šumskas, inžinieriai nustatė, jog variklis sugedo, lūžus vėlenėliui viename iš agregatų, susijusių su oro sraigto valdymu.

"Šis gedimas toks neordinarus, kad teko kreiptis į variklio gamintoją - bendrovę "Rolls Royce", kad ji pateiktų savo rekomendacijas dėl gedimo šalinimo ir tolesnio variklio eksploatavimo", - pabrėžė A.Šumskas.

Jo teigimu, kol kas nežinoma, kiek truks orlaivio remontas ir kada jis vėl galės skraidinti keleivius.

Incidentas įvyko antradienį, maždaug 7.45 val., nepraėjus nė valandai nuo skrydžio pradžios. Danijos kryptimi skrendantis lėktuvas jau buvo praskridęs Palangą, kai apsaugos sistemos pilotams pranešė, kad kilo problemų variklyje.

Aptikusi gedimą variklyje, apsaugos sistema pradeda automatiškai išjungti variklį. Tūpti Palangoje lėktuvo įgula nusprendė pastebėjusi, kad sraigtas atsidūrė minimalaus pasipriešinimo padėtyje.

LAL turimi trys lėktuvai SAAB gali tūpti ir su vienu veikiančiu varikliu. Per incidentą nenukentėjo nė vienas iš keleivių ir keturių įgulos narių.

A.Šumsko teigimu, pagal tarptautinę klasifikaciją šis incidentas vertinamas kaip rimtas.

LAL turimi SAAB 2000 dėl įvairių gedimų priversti leistis jau ne pirmą kartą.

Pavyzdžiui, praėjusių metų balandžio pradžioje dėl hidraulinės sistemos gedimo teko leistis taip pat į Kopenhagą skridusiam lėktuvui. Tąsyk reisinis lėktuvas nuleistais ratais grįžo į Vilnių.

Šis incidentas ore buvo jau devintas nuo 1999-ųjų, kai "Lietuvos avialinijos" pradėjo eksploatuoti švedų gamybos SAAB 2000. Žmonės nė karto nenukentėjo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.