aA
Į politiką ketinantis eiti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Valentinas Junokas turėtų pasitraukti iš dabar užimamų pareigų, mano opoziciniai liberalcentristai.
Valentinas Junokas
Valentinas Junokas
© ELTA
"Ponas Junokas po šitokio pasakymo turėtų iš karto padėti savo įgaliojimus ant stalo ir užleisti vietą tam žmogui, kuris nesiruošia dalyvauti politinėse batalijose", - ketvirtadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė liberalcentristų frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

Valdančioji Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai) ketvirtadienį taip pat paragino V.Junoką apsispręsti, kas jis yra - "statutinės organizacijos vadovas, ar politikas", o iki priimant sprendimą - sustabdyti savo įgaliojimus.

"Stebint jo elgesį kyla įtarimų, jog šis žmogus nesugeba atskirti specialiųjų tarnybų darbo nuo politikavimo", - sakoma NS Informacijos centro pareiškime.

Kaip trečiadienį pranešė televizijos kanalas TV3, V.Junokas, savo vadovaujamoje tarnyboje įdarbinęs du su proprezidentine Liberalų demokratų partija susijusius asmenis, rengiasi šį rudenį dalyvauti Seimo rinkimuose po liberaldemokratų vėliava.

TV3 teigimu, V.Junokas patvirtino savo ketinimus dalyvauti artėjančiuose Seimo rinkimuose, jeigu netektų dabartinių savo pareigų. "Neatmetu, gal ir man galimybė balotiruotis, ir patirtis galėtų praversti ir Seime", - sakė V.Junokas.

Anot TV3 pranešimo, Liberalų demokratų partijos vadovai sakė negalį įtraukti V.Junoko į partijos sąrašus, kol jis yra statutinės institucijos vadovas.

Ketvirtadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje Liberalų demokratų partijos (LDP) pirmininkas Valentinas Mazuronis neigė, jog su V.Junoku yra kalbėta apie jo galimybes tapti partijos nariu.

"Liberaldemokratai niekada nėra siūlę V.Junokui įsilieti į partijos gretas, taip pat niekada nesame girdėję tokių norų iš paties V.Junoko", - teigė V.Mazuronis, pavadinęs pranešimus apie galimą STT vadovo prisijungimą prie liberaldemokratų "nekorektiška spekuliacija".

Pernai rudenį prasidėjus Prezidentūros skandalui, STT vadovas ėmė itin dažnai lankytis pas prezidentą Rolandą Paksą. Vienas po kito į šią statutinę instituciją buvo įdarbinti du su liberaldemokratų partija susiję žmonės.

Anot TV3 pranešimo, liberaldemokratų lyderio Valentino Mazuronio žmona, iki tol dirbusi mokytoja, be konkurso buvo priimta į STT. Liberalų demokratų partijos Elektrėnų skyriaus pirmininkas Algimantas Adomaitis, ligi tol dirbęs gydytoju Elektrėnuose, tapo STT vyriausiuoju specialistu, atsakingu už korupcijos prevenciją.

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas anksčiau yra pareiškęs įtarimų, jog STT vadovas savo veikloje "politikuoja". Tokių priekaištų V.Junokas susilaukė po to, kai prabilo, jog Seime gali būti parlamentarų, neteisėtai įsigijusių žemės sklypų.

Seimo pirmininkui pareikalavus pateikti konkrečias pavardes, STT atsakė nenustačiusi nė vieno Seimo nario, kuris būtų pažeidęs įstatymus.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį konstatavo, jog STT pateikė "netikslią ir dviprasmišką informaciją bei nelaiku komentavo tyrimą".

Praėjusių metų gruodį NSGK taip pat nustatė, jog STT vykdė neteisėtus prezidento Rolando Pakso patarėjų pavedimus rinkti informaciją apie privačius asmenis. STT tuomet teisinosi neaiškiomis įstatymų formuluotėmis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.