aA
Valstybės saugumo departamentas (VSD) nepažeidė įstatymų, išslaptindamas ir perduodamas Seimo laikinajai tyrimo komisijai dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui operatyvinę medžiagą apie Prezidentūros atstovų, taip pat ir paties prezidento ryšius. Tai konstatavo trečiadienį posėdžiavusi Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija, vadovaujama socialdemokrato Nikolajaus Medvedevo.
Nikolajus Medvedevas
Nikolajus Medvedevas
© ELTA
Minėtoje VSD išslaptintoje operatyvinėje medžiagoje buvo pokalbių, kuriuose skamba prezidento balsas, įrašai. Vėliau dalis šių pokalbių buvo paviešinti.

Kaip BNS sakė N.Medvedevas, komisija taip pat nenustatė fakto, jog specialiosios tarnybos būtų klausęsi ir įrašę jo pokalbio su dosniausiu rėmėju Jurijumi Borisovu Naujųjų metų naktį.

R.Paksas yra pats patvirtinęs šį faktą, atsakydamas į žurnalistų klausimą. Vėliau prezidentas pareiškė įtarimą, jog pokalbį įrašiusios spectarnybos paviešino jį žiniasklaidos atstovams. N.Medvedevo nuomone, šiuo atveju prezidentas "pats apsigavo", užkibęs ant žurnalistų kabliuko.

Anksčiau operatyvinę veiklą prižiūrinti komisija buvo konstatavusi, jog kitus pokalbius, kuriuose skamba prezidento balsas, spectarnybos įrašė teisėtai ir nepažeidė įstatymuose įtvirtino valstybės vadovo imuniteto.

Komisija nustatė, jog prezidento balsas įrašytas spectarnyboms slapta klausantis kitų asmenų, kuriems sekti buvo gauti reikiami teismo leidimai.

Seimas, remdamasis VSD pažyma apie įtartinus Prezidentūros atstovų ryšius ir prezidento rėmėjo J.Borisovo verslo sandorius, pernai pradėjo parlamentinį tyrimą, tapusį pagrindu inicijuoti apkaltą prezidentui.

Pernai posėdžiavusi Seimo laikinoji tyrimo komisija konstatavo, jog prezidentas dėl savo ryšių "buvo ir yra pažeidžiamas" ir tai sudaro grėsmes nacionaliniam saugumui.

Kita Seimo specialioji tyrimo komisija suformulavo prezidentui šešis kaltinimus pažeidus Konstituciją ir priesaiką. Seime pradėtas prezidento apkaltos procesas.

Jeigu Konstitucinis Teismas nuspręs, kad R.Paksas pažeidė Konstituciją, Seime bus surengtas balsavimas dėl prezidento nušalinimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.