aA
Mažiausiai 29 žmonės žuvo ir dešimtys buvo sužeisti, galingam automobilyje padėtos bombos sprogimui trečiadienį sugriovus pačioje Bagdado širdyje stovėjusį viešbutį, kuriame paprastai apsistodavo užsieniečiai.
Susprogdintas viešbutis Bagdade
Susprogdintas viešbutis Bagdade
© EPA-ELTA
Sprogimas, su kuriuo, įtariama, susijęs kovotojų tinklas "al Qaeda", nugriaudėjo likus vos trims dienoms iki pirmųjų JAV vadovaujamos invazijos, per kurią buvo nuverstas Saddamas Husseinas (Sadamas Huseinas), metinių. Jis įvyko nepraėjus savaitei po 201 gyvybę nusinešusių bombų sprogimų keturiuose Madrido priemiestiniuose traukiniuose, kuriuos, manoma, įvykdė musulmonų kovotojai.

JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracija iš karto po sprogimo pakartojo, jog amerikiečiai liks Irake, kol bus įgyvendintas tikslas įtvirtinti šioje karo nuniokotoje šalyje demokratiją.

"Mes liksime čia, kad užbaigtume darbą Irako žmonių labui", - sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Scottas McClellanas (Skotas Maklelanas).

Garsus sprogimas trečiadienį sugriovė penkių aukštų viešbutį "Mount Lebanon" ir nuniokojo kelis aplinkinius pastatus. Po sprogimų į vakarų dangų kilo liepsnų liežuviai ir tirštų dūmų stulpai.

Gelbėtojai, kai kurie plikomis rankomis, visą naktį po krauju nudažytomis betono nuolaužomis ir krūvomis stiklo šukių ieškojo gyvų likusių žmonių ir iš po jų traukė žuvusiųjų kūnus. Vietos gyventojai padėjo nešti aukas, o neretai tik atskiras kūno dalis.

Pareigūnai sakė, kad dauguma sprogimo aukų - irakiečiai. JAV kariuomenė pranešė, kad tarp žuvusiųjų vakariečių nėra, tačiau tarp 40 nukentėjusiųjų yra keli civiliai amerikiečiai ir du Britanijos piliečiai.

Viešbučio, kuriame paprastai apsistodavo irakiečiai ir arabai, viršutiniame aukšte po sprogimo likę įkalinti žmonės šaukėsi pagalbos.

"Aš...mačiau daug, labai daug žuvusiųjų. Tarp jų buvo vaikų", - sakė 30-ies metų Raadas Abdul Karimas.

JAV kariuomenė pranešė, kad bombą sudarė 450 kg sprogmenų, joje buvo artilerijos sviedinių.

"Visi požymiai rodo, kad ši ataka surengta "Ansar al-Islam" ir al Zarqawi būdingu braižu", - sakė kariuomenės atstovas spaudai.

Vašingtonas mano, kad jordanietis Abu Musabas al Zarqawi (Abu Musabas Zarkavis) prisijungė prie Osamos bin Ladeno kovotojų tinklo "al Qaeda" ir mėgina išprovokuoti Irake pilietinį karą. JAV pajėgos už jo galvą žada 10 mln. JAV dolerių atlygį. "Ansar al-Islam" yra musulmonų kovotojų grupuotė, kuri, manoma, taip pat glaudžiai susijusi su "al Qaeda".

G.W.Busho administracija dėl partizaninių išpuolių Irake kaltina Saddamo Husseino šalininkus ir islamistų kovotojus iš užsienio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.