aA
Konstitucinis Teismas trečiadienį atmetė prezidento Rolando Pakso gynėjų prašymą kreiptis į Lietuvių kalbos institutą, kad šis atliktų žodžių junginio "sąmoningai leido suprasti" ekspertizę.
Jurijus Borisovas
Jurijus Borisovas
© ELTA
Šis žodžių junginys yra kaltinimus prezidentui nagrinėjusios Seimo specialiosios tyrimo komisijos išvadose, kad 2003 metų kovą su Jurijumi Borisovu susitikęs R.Paksas "sąmoningai leido suprasti" jam, jog jo pokalbių klausosi teisėsaugos institucijos, ir tuo valstybės vadovas šiurkščiai pažeidė Konstituciją bei sulaužė duotą priesaiką.

Konstitucinis Teismas nusprendė, kad žodžius "sąmoningai leido suprasti" - visus tris kartu ir kiekvieną atskirai - galima suprasti be specialių žinių. Todėl Teismas, nagrinėjantis Seimo paklausimą, ar R.Pakso kai kurie konkretūs veiksmai prieštarauja Konstitucijai, advokatų prašymą atmetė.

Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris taip pat atkreipė dėmesį, kad advokatų prašyme klaidingai minima, esą Teismas jau buvo gavęs panašų prašymą ir jis buvęs atmestas.

Prezidento advokatui Gediminui Baubliui paaiškinus, esą tai "gramatinė klaida", atsiradusi rašant prašymą kompiuteriu, E.Kūris replikavo, jog tai "klaida su trijų advokatų parašais" ir pastebėjo, kad Konstituciniame Teisme taip nesielgiama.

Proceso stebėtojai incidentą su klaidingai surašytu advokatų prašymu įvertino kaip ženklą, jog R.Pakso gynyba yra pasirinkusi vilkinimo taktiką.

Tačiau dar vieną advokatų prašymą teismas patenkino. Teismas sutiko anksčiau baigti trečiadienio posėdį ir padaryti pertrauką iki ketvirtadienio ryto, nes advokatai tvirtino dar trečiadienio vakarą turį gauti svarbių įrodymų, susijusių su tuo, kad Prezidentas R. Paksas "sąmoningai leido Jurijui Borisovui suprasti, kad dėl jo teisėsaugos institucijos atlieka tyrimą ir vykdo jo pokalbių telefonu kontrolę". Šiuos įrodymus advokatai žadėjo pateikti ketvirtadienio posėdyje.

Seimo Specialiosios tyrimo komisijos išvadose R.Paksas kaltinamas šešiais atvejais pažeidęs Konstituciją ir prezidento priesaiką. Nuo Konstitucinio Teismo išvados priklausys apkaltos prezidentui rezultatas, dėl kurios parlamentarai planuoja balsuoti balandį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.