aA
Prezidentūros patarėjo Gintaro Šurkaus, kuris bus teisiamas už neįrodytus kaltinimus sąmokslais prieš prezidentą, spaudos konferencija trečiadienį baigėsi incidentu - jis pareiškė esą dingo jo dokumentai ir pareikalavo iškviesti dėl to policiją.
Gintaras Šurkus
Gintaras Šurkus
© ELTA
Incidentas kilo G.Šurkui pasigedus kelių puslapių paties pasirašytų tezių, kuriuos buvo trumpam palikęs naujienų agentūros BNS spaudos konferencijų salėje.

Pasibaigus spaudos konferencijai G.Šurkus nuėjo į gretimą kabinetą susimokėti už paslaugas, ant stalo palikdamas rožinį aplanką su popieriais.

Tuo tarpu žurnalistai, kurių buvo susirinkę per 20, pradėjo dalintis įspūdžiais apie spaudos konferenciją, rengtis ir skirstytis. Po kelių minučių grįžęs į salę ant stalo G. Šurkus terado tuštut tuštutėlį rožinį aplanką.

G.Šurkus besiskirstančių žurnalistų iš pradžių gražiuoju prašė grąžinti jam dokumentus ir gėdino juos, paskui paprašė iškviesti policiją. Tačiau pareigūnams atvykus jis apsigalvojo ir atsisakė rašyti pareiškimą.

"Pagalvojau, kad pagilins pasekmes, kurių visai nenoriu", - BNS aiškino G.Šurkus.

Anot G. Šurkaus, aplanke "nieko slapto, išskirtinio ar kompromituojančio nebuvo".

"Tai buvo mano užrašai, sudėlioti faktai, kurių dalim aš naudojausi, kalbėdamas spaudos konferencijoje", - sakė G. Šurkus.

Dėl pradingusių popierių G. Šurkus sakė nepatirsiąs nieko blogo, "išskyrus nemalonumą žinoti, kad žurnalistai smalsaudami gali taip pasielgti".

"Vadinkit kaip norit, bet tai yra vagystė. Visai nesvarbu, ar pavogti pinigai, ar drabužiai, ar asmeniniai užrašai", - teigė G. Šurkus.

Spaudos konferencijoje prezidento patarėjas kartojo tuos pačius samprotavimus apie "sąmokslą" prieš prezidentą Rolandą Paksą, už kuriuos jam yra iškelta baudžiamoji byla dėl Seimo pirmininko Artūro Paulausko apšmeižimo per žiniasklaidą.

Gruodžio pabaigoje G.Šurkus interviu Lietuvos televizijos laidai "Savaitė" teigė, kad neva organizuotas sąmokslas prieš R.Paksą, renkami pinigai paveikti žiniasklaidai, organizuotas štabas. Seimo pirmininkas A.Paulauskas buvo nurodytas kaip šių procesų dalyvis.

Nors ir buvo žadėjęs prieš spaudos konferenciją, G.Šurkus žurnalistams nepateikė jokių įrodymų, tik pažėrė padrikų minčių apie "faktus", kuriuos, jo įsivaizdavimu, sudėjus į vieną eilę neva galima įžvelgti Seimo pirmininko "kaltės įrodymus".

Anot G.Šurkaus, "sąmokslas" prieš prezidentą rengiamas nuo pat rinkimų pernai sausį pabaigos.

Už apšmeižimą per visuomenės informavimo priemones Baudžiamasis kodeksas numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Vilniaus apygardos prokuratūra yra baigusi tyrimą ir kovo pradžioje perdavė bylą teismui.

Spaudos konferenciją G.Šurkus teigė surengęs kaip privatus asmuo, kuriam iškelta baudžiamoji byla, savo viršininko leidimo tam neprašęs ir už spaudos konferencijų salės nuomą susimokėjęs iš asmeninių lėšų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.