aA
Vis įžūliau siautėjantys vagys iš Palangos veja pasiturinčius poilsiautojus. Praėjusią savaitę nuo ilgapirščių nukentėję kurorto svečiai patirtus nuostolius skaičiuoja tūkstančiais litų ir neslepia ketinimų ateity apsistoti Klaipėdoje.
Nukentėjo klaipėdietis

Praėjusią savaitę nekaip prisimins du Palangos miesto svečiai – įsibrovę į viešbučio bei poilsio namų kambarius, kuriuose buvo apsistoję vilnietis bei klaipėdietis, vagys išnešė nemažai vertingų daiktų ir nukentėjusiesiems bendrai pridarė per keturiolika tūkstančių litų nuostolio.

Ketvirtadienį į kurorto pareigūnus kreipėsi D.B. iš Klaipėdos. J.Simpsono gatvėje esančiuose poilsio namuose “Viešnagė” apsistojęs 1970 metais gimęs uostamiesčio gyventojas, ketvirtadienio vakarą grįžęs į nuomojamą numerį, pastebėjo, jog kambario langas praviras. Po nekviestų svečių viešnagės poilsio namų klientas pasigedo čia paliktų asmeninių daiktų – dingo rankinė ir piniginė bei joje laikyti septyni šimtai litų, Vilniaus banko “Visa Electron”, “Maxima” bei “Statoli” kortelės. Nuostolius klaipėdietis įvertino tūkstančiu šimtu litų.

Į įvykio vietą atskubėję policijos pareigūnai nustatė, jog į pirmame aukšte esantį numerį patekta išlaužus lango užraktą. Manoma, jog vagystė įvykdyta tarp 20.40 ir 23 valandos. Įtariamieji dar nenustatyti.

Nuostolis – trylika tūkstančių

Dar blogesnius prisiminus iš Palangos išsiveš kurorto gyventojams puikiai pažįstamo viešosios įstaigos “Klasikos projektai” vadovo Romualdo Petraičio šeima. Pirmuosius muzikinės karjeros žingsnius žengęs didžiausiame šalies kurorte, buvęs Palangos orkestro vadovas šįkart su žmona ir dukterimis apsistojo Gedimino gatvėje, viešbutyje “Žilvinas”.

Penktadienį sutuoktiniai susirengė pavakarieniauti su Palangos pučiamųjų orkestro vadovu G.Rekašiumi, o penkiolikos bei trylikos metų dukterys liko viešbutyje. Tuo metu, kol antrajame numerio aukšte mergaitės žiūrėjo televizorių, pirmajame darbavosi nekviesti svečiai - dingo portfelis, kuriame buvo knygos anglų kalba, darbo dokumentai, buto, automobilio ir biuro raktai, mobilusis telefonas. Taip pat pavogtas krepšys bei jame buvę kompiuteris “Dell” bei fotoaparatas “Minolta Dimage”.

Apie įvykį informuoti kurorto policijos pareigūnai. R.Petraitis tvirtino patyręs trylikos tūkstančių litų nuostolį.

Pateko pro langą

Įvykį tiriantis policijos pareigūnai kol kas negali atsakyti į klausimą, kas penktadienio vakarą įsibrovė į R.Petraičio nuomojamą numerį. Bylą kuruojančio prokuroro Mariaus Kairio teigimu, kol kas pasakyti galima tik tiek, kad į vidų patekta išlaužus lango užraktą.

“Byla pradėta tirti, tačiau įtariamųjų nustatyti kol kas nepavyko”, - “Vakarinei Palangai” sakė M.Kairys. Prokuroro teigimu, nusikaltimą padaryti galėjo ir vienas žmogus, nes pavogtieji daiktai daug nesvėrė. Pareigūno teigimu, įmanoma, jog ilgapirščiai galėjo auką nužiūrėti pagal kieme stovėjusį prabangų automobilį – visureigį “Honda CRV”.

Pasirodo, nesaugūs

“Pasirodo, kad namai Gedimino gatvėje yra labai nesaugūs. Buvome įsitikinę, jog, jei langai uždaryti, į vidų pašaliniai negalės patekti. Negerai, kad nebuvome apie tai perspėti”, - “Vakarinei Palangai” sakė R.Petraitis, komentuodamas savaitgalio įvykį.

Viešosios įstaigos “Klasikos projektai” vadovas teigė tik vėliau sužinojęs, kad medinių rėmų langus atidaryti sudėtingiau nei plastikinius. “Pastaruosius, pasirodo, atverti galima paprasčiausiu atsuktuvu”, - nusivylimo neslėpė R.Petraitis.

“Klasikos projektų” direktorius tikino, jog tuo atveju, jei būtų žinojęs, kad į viešbutį pakliūti taip paprasta, vertingus daiktus būtų nunešęs į antrą aukštą. Vilnietis stebėjosi, jog vagišiui įsibrauti į kambarį ir raustis po svetimus daiktus nesutrukdė ir tai, kad antrame aukšte buvo žmonių.

Vilniuje atvyksta greičiau

“Tą vakarą vakarieniaudami užtrukome tikrai neilgai – nuo devynioliktos iki dvidešimt pirmos valandos”, - kalbėjo vilnietis. “Klasikos projektų” vadovas teigė grįžęs ne iš karto pastebėjęs, jog viešbutyje pabuvota nekviestų svečių.

“Daiktų pasigedome tik tuomet, kai žmona nutarė man parodyti, kokių vertingų nuotraukų padarė. Supratę, jog buvome apvogti, kreipėmės į policiją”, - sakė R.Petraitis.

Anot jo, pareigūnai atvyko maždaug po keturiasdešimties minučių. “Vilniuje į pranešimus reaguoja greičiau. Bet gal todėl, kad ten daugiau policininkų dirba”, - svarstė R.Petraitis.

Intelektualiniai - baisesni

“Klasikos projektų” vadovas neslėpė apmaudo ne tik dėl prarastų daiktų. Anot R.Petraičio, policijai nurodyti trylika tūkstančių litų – minimali netektis, nes tiek įvertinti tik pavogti daiktai. Kur kas brangesnė, pasak vilniečio, kompiuteryje buvusi informacija, kontaktiniai užsienio ryšių adresai ir telefonai. Jis pabrėžė, jog kartu su fotoaparatu dingo ir labai vertingos nuotraukos.

“Intelektualiniai nuostoliai daug baisesni už materialinius”, - “Vakarinei Palangai” sakė R.Petraitis. Anot nukentėjėlio, prarastai informacijai atkurti prireiks dviejų ar trijų savaičių. “Čia buvo labai daug užsienio kontaktų. Ateity reikės galvoti, kaip ir kur kaupti informaciją – negalima jos turėti tik viename kompiuteryje. Tačiau ateity ir kompiuterio į Palangą nesivešim”, - sakė R.Petraitis.

Važiuos, kur saugiau

Tai jau antras kartas, kai Palangoje viešėdamas R.Petraitis prarado asmeninį kompiuterį. “Pirmą kartą tai atsitiko prieš kelerius metus. Tąkart buvome apsistoję privačiame draugų name. Kol miegojome antrame aukšte, vagys šeimininkavo pirmajame”, - apie anksčiau patirtus nuostolius pasakojo R.Petraitis.

Viešosios įstaigos “Klasikos projektai” vadovas teigė nežinąs, ar ateityje norėsiąs gyventi Palangos viešbučiuose. “Gal apsistosime Klaipėdoje, o į Palangą atvažiuosim tik pasivaikščioti. O jei ir išsinuomosim kambarį kurorte, tai bent jau vertingų daiktų, gink, Dieve, nesivešim”, - sakė R.Petraitis.

Vilnietis teigė šioje situacijoje įžvelgiąs ir policijos bejėgiškumo. “Matau problemą, tad kodėl turėčiau apsistoti tokiame mieste? Saugumas gyventojams ir svečiams turi būti užtikrinamas kompleksiškai. Jei to nebus, poilsiautojai vyks ten, kur jausis saugesni”, - kalbėjo R.Petraitis.

Saugoti turi patys

Poilsio namų “Baltija”, kuriems priklauso ir viešbutis “Žilvinas”, vadovas Jonas Juchnevičius laikraščiui teigė dėl įvykio neįžvelgiąs įmonės darbuotojų kaltės. “Žinoma, labai apgailestaujame, kad mūsų svečiai patyrė nuostolių, tačiau negalime apsaugoti nuo tokių įžūlių vagysčių - šįkart ji įvykdyta namuose esant trylikos bei penkiolikos metų šeimininkų vaikams. Nežinau, kodėl mergaitės negirdėjo, jog pirmame aukšte kažkas vaikšto”, - sakė J.Juchnevičius.

Poilsio namų “Baltija” direktorius atkreipė dėmesį, jog viešbutyje buvo įmontuota signalizacija. “Jei ji būtų buvusi įjungta, signalas būtų perduotas administratoriui”, - kalbėjo vadovas. Jis taip pat pabrėžė, kad neseniai viešbutyje atliktas remontas, praėjusiais metais įstatyti smūgiams atsparūs stiklo paketai, o darbus atliko tuo tikslu paskelbtą konkursą laimėjusi bendrovė. J.Juchnevičius neatmetė galimybės, kad vakarieniauti išeidami viešbučio svečiai paliko neužrakintas duris ar atvirą langą.

“Mes juk negalime atsakyti tokiais atvejais – reikia ir patiems savo turtą saugoti. Žmonės turėtų užsirakinti”, - įsitikinęs J.Juchnevičius. Anot direktoriaus, keista, kad apie dvidešimt pirmą valandą grįžę į viešbutį šeimininkai į policiją kreipėsi tik praėjus dviem valandoms.

Gali bijoti?

Poilsio namų “Baltija” vadovas neslėpė iš policijos pareigūnų sužinojęs, kad pastaruoju metu pro langus į butus patenkama vis dažniau. “Nepaisant to, kad viešbutyje buvo sumontuota signalizacija, po šio įvykio ėmėmės dar didesnių apsaugos priemonių - šiuo metu prie langų ir durų montuojama signalizacija, kuri reaguos į virpesius net bute esant žmonėms”, - teigė poilsio namų “Baltija” direktorius.

Tačiau, pasak įstaigos vadovo, niekas negali būti garantuotas, kad net ir būdamas numeryje viešbučio svečias eis pažiūrėti, kas vaikšto po pirmąjį aukštą. “Paprasčiausiai gali bijoti”, - mano J.Juchnevičius.