aA
Norintys įregistruoti įmantresnį ar originalesnį savo bendrovės pavadinimą verslininkai dažnai susiduria su kliūtimis. Kaip turi būti sudaromas bendrovės pavadinimas, kad atitiktų įstatymo reikalavimus?
Pagal Lietuvos Respublikos įstatymus valstybinė kalba yra lietuvių, todėl asmenys, registruojantys savo įmonių ar bendrovių pavadinimus, turi laikytis jos reikalavimų. Valstybinės kalbos, firmų vardų sudarymo įstatymai bei naujasis Civilinis Kodeksas (CK) taip pat reikalauja, kad firmų vardai būtų sudaromi pagal lietuvių kalbos taisykles ir laikantis Lietuvių kalbos komisijos reikalavimų.

Užsieniečiai gali registruoti savo bendrovės pavadinimą užsienio kalba, tačiau pavadinimas turi būti sudarytas iš reikšmę turinčių žodžių.

Naujajame Civiliniame kodekse vardų registravimo tvarka yra kiek supaprastinta. Pagal 2.39 CK straipsnį nebereikalaujama turėti atskiros vardo registracijos. Šio straipsnio 4 dalyje rašoma, kad bendrovės ar įmonės vardas atskirai neregistruojamas ir saugomas nuo tos dienos, kai registrui pateikiamas prašymas įregistruoti juridinį asmenį. Steigiant bendrovę ar įmonę galima į registrą įtraukti ir numanomą pavadinimą, kuris bus saugomas šešis mėnesius (jei per tą laiką įmonė neįsteigiama, apsauga panaikinama).

Naujasis CK taip pat nebenumato ir išankstinio vardo tikrinimo (ar jis nepanašus į jau esamą, ar nesikartoja). Juridiniams asmenims paliekama teisė patiems teistis dėl neteisėto vardo naudojimo.

Europos sąjungos įstatymai nereguliuoja vardų sudarinėjimo ir registravimo taisyklėms, nes valstybinės kalbos puoselėjimas yra Europos Sąjungos valstybės narės nacionalinis reikalas.