aA
Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pirmadienį atvyks į Varšuvą. Ši kelionė, kuri bus pirmasis per pastaruosius devynerius metus Kremliaus vadovo oficialus valstybinis vizitas Lenkijoje, byloja apie mažėjančią įtampą tarp Maskvos ir Varšuvos bei pastarosios didėjantį vaidmenį Europos Sąjungos (ES) išorės politikoje.
Dmitrijus Medvedevas
Dmitrijus Medvedevas
© RIA/Scanpix

Dvi dienas truksiantis vizitas vyks praėjus aštuoniems mėnesiams po balandžio 10 dieną Rusijoje netoli Smolensko miesto įvykusios lėktuvo katastrofos, per kurią žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis ir dar 95 žmonės, skridę į Katynės žudynių minėjimo renginį, kurio norėta paminėti 22 tūkst. lenkų karininkų nužudymą Sovietų Sąjungos diktatoriaus Josifo Stalino įsakymu 1940 metais.

"Dedamos susitaikymo pastangos, kurios, mano nuomone, nėra vien žodžiai" ir "jas paskatino tragedija Smolenske", - sakė Rusijos politikos ekspertas Thomas Gomartas iš Prancūzijos tarptautinių santykių instituto (IFRI).

38 mln. gyventojų turinti Lenkija tapo galingiausia iš anksčiau Sovietų Sąjungos įtakos zonai priklausiusių šalių, kuri "tampa (svarbiu) šulu santykiuose tarp Europos ir Rusijos, tokiu pat kaip Berlynas, Paryžius ir Roma", mano ekspertas.

Tuo tarpu liberalių pažiūrų Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis penktadienį sakė per nacionalinę televiziją, kad abiejų šalių bendradarbiavimas "bus ilgas, ilgas kelias; ilgas žygis, tačiau mes pradedame tvirtai, sustiprinti Europos Sąjungos ir NATO paramos bei geros Lenkijos ekonomikos padėties".

D.Medvedevas žengė simbolinį susitaikymo žingsnį balandį, kai jis išdrįso atskristi į pietiniame Lenkijos mieste Krokuvoje vykusią L.Kaczynskio laidotuvių ceremoniją, nors beveik visi Vakarų šalių lyderiai atšaukė savo dalyvavimą dėl skrydžius Europoje sutrikdžiusio vulkaninių pelenų debesies iš Islandijos.

Prieš D.Medvedevo vizitą Rusijos Valstybės Dūma oficialiai pripažino, kad Katynės žudynes organizavo Sovietų Sąjungos NKVD, įsakius J.Stalinui. Ši rezoliucija pagaliau nutraukė ilgiau nei pusę šimtmečio rodytą nenorą pripažinti, kad Sovietų Sąjungos lyderiai Antrojo pasaulinio karo pradžioje nurodė nužudyti tūkstančius į nelaisvę patekusių Lenkijos karininkų.

Maskva penktadienį taip pat paviešino naujų dokumentų, susijusių su šiais tragiškais įvykiais.

Ištisus dešimtmečius Sovietų Sąjunga dėl Katynės žudynių veidmainiškai kaltino nacistinę Vokietiją, ir tik 1990 metais paskutinis šios valstybės vadovas Michailas Gorbačiovas pripažino Maskvos atsakomybę.

Lėtas Varšuvos ir Maskvos santykių atšilimas tapo ypač akivaizdus, kai Lenkijos vyriausybei 2007 metų pabaigoje pradėjo vadovauti liberalių pažiūrų premjeras Donaldas Tuskas.

"Lenkijos ir Rusijos santykių perkrovimas neapsiriboja vien Lenkija, tačiau taip pat yra Rusijos užsienio politikos dalis Europos ir netgi pasaulio lygiu", - teigia Lenkijos Rytų studijų centro Rusijos skyriaus vedėjas Marekas Menkiszakas.

Pasaulinės ekonomikos padariniai veikiausiai pademonstravo Rusijai jos "anachronistinio verslo modelio, pagrįsto žaliavų eksportu", trūkumus, taip pat paskatino Maskvą nuo praeitų metų vidurio siekti susitaikymo su ES, sako Lenkijos tarptautinių reikalų instituto (PISM) ekspertas Jaroslawas Cwiekas-Karpowiczius.

Be to, "Rusijoje vis atviriau reiškiama baimė būti prarytai nuolat stiprėjančios Kinijos", pastebėjo Th.Gomartas.

Ekonomikos modernizacija bus pagrindinė pirmadienį prasidėsiančio D.Medvedevo vizito tema. Per šį susitikimą planuojamą pasirašyti sutartį dėl bendrų projektų aukštųjų technologijų srityje, taip pat sutarčių dėl jūrų laivybos, Baltijos jūros apsaugos nuo taršos ir abiejų šalių prokuratūrų bendradarbiavimo.

"Lenkija Rusijoje suvokiama kaip įtakinga NATO ir ES narė; mes labai norėtume, kad mūsų draugai lenkai pasinaudotų savo potencialu skatinti Rusijos suartėjimą su šiomis organizacijomis", - ketvirtadienį sakė Rusijos ambasadorius Varšuvoje Aleksandras Aleksejevas.

"Be abejo, mes norėtume ne vien tokio paties (santykių) normalizavimo, bet ir susitaikymo, kokį pasiekėme su Vokietija", - Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis penktadienį sakė žurnalistams Varšuvoje.

"Tačiau turėtumėte prisiminti, kad šis ryšys buvo pasiektas daugiausiai dėl to, kad Vokietija pasikeitė, tapo visiškai demokratinė, taip pat tapo sąjungininkė ir draugė. Tikimės, kad tas pats įvyks Rusijoje", - pridūrė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.