aA
Maisto perdirbėjai, pajutę visuomenės nuotaikas, suskato savo produkciją ženklinti lipdukais „Be jokių E” arba cheminius skonio stipriklius produktuose apibūdinti kitokiais, „neutraliai moksliškais” pavadinimais.
Kauno technologijos universitetas (KTU)
Kauno technologijos universitetas (KTU)
© DELFI (P.Garkausko nuotr.)

Tačiau tai tik kosmetinės priemonės. Vakar žengtas pirmasis žingsnis kuriant maistą be sintetinių konservantų, tik iš to, ką davė motina gamta, su priedais ir prieskoniais iš tradicinių lietuviškų augalų - ministras pirmininkas Andrius Kubilius Kauno technologijos universiteto (KTU) Chemijos fakultete atidarė pirmąjį Lietuvoje Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centrą. Jis bus integruoto mokslo, studijų ir verslo centro (slėnio) „Nemunas” sudėtinė dalis.

Centre veiks keturios pusiau pramoninės maisto technologijų -duonos, alaus, mėsos, žuvies, pieno produktų - linijos. Komplekse maisto produktai bus tiriami biochemiškai, tobulinami jų gamybos būdai, gerinama perdirbtų vaisių ir daržovių kokybė. Centre taip pat bus kaupiami duomenys apie vertingas augalų rūšis ir veisles, jų poveikį žmonių sveikatai.

Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras finansuojamas iš dviejų šaltinių: ES struktūrinės paramos 2007-2013 metų programos lėšų (5 mln. 985 tūkst. 712 Lt) bei „Nemuno” slėnio plėtros programos sąmatos (8 mln. 433 tūkst. Lt (7,17 mln.Lt – ES pinigai, 1,26 mln. Lt - iš Lietuvos biudžeto). Šio projekto vykdytojai - KTU bei Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institutas.

Per atidarymo šventę pasirašytos pirmosios centro bendradarbiavimo sutartys su partneriais – KTU rektorius Raimundas Šiaučiūnas apsikeitė partnerystės protokolais su Lietuvos žemdirbystės instituto vadovu Zenonu Dabkevičiumi ir alaus daryklos „Ragutis” generaliniu direktoriumi Vytautu Meištu.

Premjeras A. Kubilius su palyda vėliau apsilankė centro laboratorijose. Ilgiausiai delegacija užtruko ekologiško alaus gamybos cechelyje. Paskanavę alaus, svečiai pagyrė, kad jis nė trupučio ne prastesnis už tą, kuris su keptomis kiaulės kojomis ir ausimis patiekiamas popiežiaus Benedikto XVI gimtinės Bavarijos „Oktoberfest” šventės dalyviams.

Bet „sveikuoliškas” KTU alus gali ir nepasirodyti parduotuvėse, nes, anot KTU rektoriaus R. Šiaučiūno, Ūkio ministerija įsitikinusi, kad verslas ir aukštieji mokslai – nesuderinami dalykai.