aA
Popiežius Benediktas XVI oficialiai nepritarė genetiškai modifikuotų (GM) javų auginimui, bet dalis Vatikano patarėjų mokslo klausimais šią savaitę išplatintame pranešime parėmė genų inžinerijos būdų gautus produktus, rašoma livescience.com.
Vatikanas atsiribojo nuo palaikymo GMO
© AFP/Scanpix

Tiesa, Vatikano patarėjų mokslo klausimais vadovas pareiškė, kad pranešimas neatspindi oficialaus Bažnyčios pozicijos GM organizmų klausimu.

Ginčijamą pranešimą išplatino po susitikimo Popiežiškoje mokslų akademijoje, kuri turi 80 narių. Susitikime dalyvavo 33 mokslininkai ir tik 7 akademijos nariai, kurie ir pasirašė pareiškimą.

Pasirašiusieji pranešimą pabrėžė, kad tinkamai naudojant genų inžinerijos technologijas, galima padidinti žemės ūkio produktyvumą visame pasaulyje ir efektyviau kovoti su kenkėjais ir sausra. Jie akcentavo, kad didžioji dalis genų inžinerijos remiasi tradiciniais fermerių, žemdirbių augalų veisimo metodais.

Nereikėtų vertinti naujų žmogaus įsikišimo į gamtą formų kaip priešingybės Dievo sutvertos gamtos įstatymui, rašoma pranešime.

Pranešimą pasirašė mokslininkai įspėjo, kad genetiškai modifikuoti javai – tik vienas aspektas, sprendžiant prastos mitybos ir bado problemas. Iš 6,8 mlrd. pasaulio gyventojų daugiau nei 1 mlrd. gyvena puspadžiu. Manoma, kad iki 2050 m. pasaulyje bus 9 mlrd. gyventojų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.