aA
Baltarusijos opozicijos lyderis S.Šareckis iš Lietuvos išvyko į JAV. Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka tvirtina, kad Lietuva imasi provokacijų, glausdama Baltarusijos opozicijos lyderį Semioną Šareckį, tačiau iš tiesų jo mūsų šalyje nebėra.
S.Šareckis
S.Šareckis
© "Lietuvos žinios"
Pasak S.Šareckio aplinkos žmonių, jis išvyko negalėdamas Lietuvoje jaustis "taip saugiai, kaip anksčiau". Prieš penkerius metus išvaikytos 13-ojo šaukimo Baltarusijos Aukščiausiosios Tarybos (AT) pirmininkas S.Šareckis Lietuvoje gyveno nuo 1999 m. liepos 22-osios.

Nuo pirmos atvykimo dienos S.Šareckį "šefavęs" Lietuvos žmogaus teisių asociacijos komiteto atsakingasis sekretorius Stasys Kaušinis vakar LŽ patvirtino, jog Baltarusijos opozicijos lyderis prieš kurį laiką išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV).

Nesaugu?

Aiškindamas S.Šareckio išvykimo priežastis, S.Kaušinis sakė: "Pasikeitus Lietuvoje politinei situacijai, jis nebuvo įsitikinęs, kad čia jam bus saugu". Paklaustas, ar Baltarusijos opozicijos lyderis gavo kokių nors neigiamų signalų iš neseniai valdžią perėmusios socialdemokratų ir socialliberalų daugumos, S.Kaušinis sakė, kad "jis greičiau negavo signalo, kad bus taip pat saugu kaip iki šiol".

Tuo tarpu Seimo Socialdemokratų frakcijos Informacijos centro vadovas Gediminas Kirkilas LŽ tvirtino, jog naujoji dauguma klausimo dėl S.Šareckio gyvenimo Lietuvoje nesvarstė. "Gal jį išgąsdino dešiniųjų propaganda, jog į valdžią grįžta komunistai. Aš jį gerai suprantu", - sakė jis.

Pasiteiravus, ar, socialdemokratų manymu, Lietuva turėtų prisiimti įsipareigojimus rūpintis tokiais asmenimis kaip S.Šareckis, G.Kirkilas sakė, kad "daug ką reikia pasižiūrėti ar peržiūrėti". Amerika LŽ duomenimis, S.Šareckis į JAV išvyko šiek tiek daugiau nei prieš savaitę.

Būtent tiek laiko šio asmens nebesaugo Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pareigūnai. Apsauga Baltarusijos opozicijos lyderiui Konservatorių partijos vadovo Vytauto Landsbergio iniciatyva buvo skirta nuo jo atvykimo 1999-aisiais. Redakcijos žiniomis, S.Šareckis išvyko gavęs JAV vizą Vilniuje esančiame šios šalies konsulate.

Jo laikinasis leidimas gyventi Lietuvoje galioja iki šių metų pabaigos. S.Kaušinio teigimu, JAV buvo pasirinktos todėl, kad "be jokių kompromisų palaiko demokratiją". Tuo tarpu kai kurie su S.Šareckiu bendravę Lietuvos politikai teigia, jog būdamas mūsų šalyje jis mezgė kontaktus su įvairiais užsienio fondais ir pasirinko JAV "dėl patogesnio gyvenimo".

Su S.Šareckiu išvyko ir jo žmona. Baltarusijos opozicijos lyderio vaikai JAV apsigyveno dar anksčiau. Paklaustas, ar galima tikėtis, kad S.Šareckis dar grįš į Lietuvą, S.Kaušinis sakė, kad "visada galima tikėtis, kad grįš, tik ne taip greitai, kaip atrodytų".