aA
„Tai buvo mano giminės relikvija – šią auksinę grandinėlę per savo 90-ąjį gimtadienį ketinau padovanoti dukrai”, – teisme prisipažino patyrusio auksinių grandinėlių vagišiaus Virginijaus Lazausko auka tapusi vilnietė pensininkė. Vertingą papuošalą pagrobęs 45 metų jau ne kartą teistas pastovios gyvenamosios vietos neturintis V. Lazauskas penktadienį sulaukė jau ketvirtojo apkaltinamojo nuosprendžio.
Virginijus Lazauskas
Virginijus Lazauskas
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas paskelbė, kad V. Lazauską pripažįsta kaltu dėl plėšimo – už tai jam skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė. Be to, dar ne viename ikiteisminiame tyrime figūruojantis vagišius nukentėjusiajai pensininkei turės atlyginti žalą – 1,5 tūkst. Lt.

Apkaltinamąjį teisėjos Irmos Randakevičienės nuosprendį nuteistasis dar galės apskųsti – šia teise jis greičiausiai pasinaudos, nes teisme kaltės nepripažino. Tiesa, visiškai priešingai jis kalbėjo ikiteisminio tyrimo metu – ne tik papasakojo, kaip nusižiūrėjo auką, bet ir parodė namą, prie kurio apiplėšė senolę.

Bylos duomenimis, birželio 16-ąją V. Lazauskas prie Kalvarijų turgavietės pastebėjo garbaus amžiaus moterį. Ji iš karto patraukė vyro dėmesį – ant senolės kaklo spinduliavo auksinė grandinėlė.

Iki namo Rinktinėse gatvėje pensininkę atsekęs vyras grandinėlę su kryželiu nuo kaklo pensininkei nuplėšė, kai ši atidariusi lauko duris ketino eiti į vidų.

Nukentėjusioji teisme pasakojo, kad nepažįstamas vyras jai delnu suėmė už burnos, o kita ranka – už kaklo. „Aš labai garsiai šaukiausi pagalbos“, – senolės teigimu, plėšikas iš karto pasišalino.

Nukentėjusioji sakė, kad pagrobta grandinėlė jai buvo labai vertinga – tai buvo giminės relikvija. Papuošalą po karo jai padovanojo teta. Ant grandinėlės buvo išgraviruoti 1816-ieji metai.

„Šią grandinėlę ketinau per savo 90-metį gruodžio 31-ąją padovanoti savo dukrai“, – prisipažino moteris.

Auksinio papuošalo pareigūnams nepavyko rasti – V. Lazauskas ikiteisminio tyrimo metu prisipažino, kad tą pačią dieną po plėšimo grandinėlę pardavė čigonams.

Pensininkę apiplėšusį nusikaltėlį Vilniaus policijos pareigūnams pavyko nustatyti ne iš karto – kai tyrimas jau nejudėjo iš vietos, pareigūnai gavo žinių apie sulaikytą vyrą, kuris prisipažino ne nuo vienos senyvo amžiaus moters nuplėšęs auksinę grandinėlę.

Per apklausą V. Lazauskas savo kaltę pripažino ir net parodė namą, prie kurio apiplėšė senolę. Tiesa, savo poziciją jis pakeitė teisme – esą pareigūnai jam darė spaudimą.

Teisme apklausus tyrėjus tokia informacija nepasitvirtino – pareigūnai nurodė, kad grandinėlių apiplėšimų Vilniuje buvo ne vienas, tačiau V. Lazauskui nebuvo inkriminuoti tie nusikaltimai, kurių jis nepripažino.

Penktadienį V. Lazauskui paskelbtas nuosprendis – jau ketvirtas. Beveik prieš mėnesį Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas vyrą jau pasiuntė už grotų dėl dviejų plėšimų ir dviejų vagysčių.

Teismas nustatė, kad V. Lazauskas apiplėšė keturias moteris Vilniaus centre nuo šių metų liepos 9-osios iki 15-osios. Plėšimus nusikaltėlis įvykdė Mindaugo, Visų Šventųjų, Gėlių ir Pylimo gatvėse.

V. Lazauskas savo kaltę dėl jam inkriminuotų nusikalstamų veikų pripažino visiškai. Jis aiškino, kad visų apiplėšimų neprisimena, nes tokių įvykių, kai jis nutraukinėjo grandinėles, buvo daug.

„Atsimenu, kad vasarą ėjau Mindaugo gatve, kilo laiptais nuo „Lietuvos“ kino teatro, – teisme pasakojo vyras. – Eidamas pamačiau moterį, kuri leidosi laiptais. Ant jos kaklo buvo auksinė grandinėle, rankos buvo užimtos krepšiais, todėl man kilo mintis pagrobti grandinėlę. Kai su ja susilyginau, staigiu judesiu nutraukiau grandinėlę ir nubėgau“.

Panašiai V. Lazauskas apiplėšė ir kitas moteris. Tiesa, ne visi apiplėšimai jam buvo sėkmingi – liepos 15-ąją jis su pažįstamu ėjo per parkelį Pylimo gatvėje prie parduotuvės „Ikiukas“, kai pamatė dvi ant suoliuko sėdinčias merginas.

„Praeinant pro jas aš staigiu judėsiu pradėjau traukti vienos iš merginų grandinėlę, tačiau ji spėjo pagauti mane už megztinio rankovės“, – prisiminė vyras, kuriam tąkart nepavyko pagrobti papuošalo.

V. Lazauskas sakė, kad pagrobtas grandinėles pridavinėjo į lombardą, tiesa, ne savo vardu.

Iš nuteistojo keturioms moterims teismas priteisė 3 tūkst. litų turtinės žalos atlyginimo.

Greičiausiai dėl didėjančių civilinių ieškinių V. Lazauskas ir ėmėsi naujos taktikos – neigti nusikaltimų padarymą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.