aA
Prezidento Rolando Pakso iniciatyva pradėti apkaltą Seimo nariui Artūrui Paulauskui gali būti kuriam laikui įšaldyta, nes Seimas gali kreiptis į Konstitucinį Teismą, prašydamas ištirti, ar Prezidento dekretas atitinka šalies Konstituciją.
Seimas
Seimas
© ELTA
Seimo valdančiosios Socialliberalų frakcijos seniūnas Alvydas Ramanauskas pirmadienio pavakarę Seime įregistravo Seimo nutarimo dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą projektą. Nutarime prašoma Konstitucinio Teismo ištirti, ar Prezidento dekretas neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam teisinės valstybės principui bei Konstitucijoje įtvirtintai nuostatai, kad galioja tik paskelbti įstatymai.

Seimo nutarimo projekte abejojama, ar Prezidentas R.Paksas, kuriam pačiam yra pradėta apkalta, iš tiesų "siekia tų tikslų, kuriems skirtas apkaltos procesas - panaikinti Seimo nario mandatą Seimo nariui, šiurkščiai pažeidusiam Konstituciją bei sulaužusiam duotą Seimo nario priesaiką".

Yra pagrindo manyti, kad, priimdamas dekretą "Dėl siūlymo pradėti apkaltos procesą Lietuvos Respublikos Seimo nariui Artūrui Paulauskui", Prezidentas siekia destabilizuoti padėtį valstybėje bei parlamente, tokiu būdu manipuliuodamas Konstitucijos ir įstatymų jam suteiktais įgaliojimais. Tokie Prezidento veiksmai neatitinka Konstitucijos preambulėje įtvirtinto atviros, teisingos, darnios pilietinės visuomenės ir teisinės valstybės siekio", - rašoma nutarimo projekte.

Seimo kreipimosi į Konstitucinį Teismą projekte taip pat keliamos abejonės dėl Prezidento dekreto įsigaliojimo. Dekrete, kuriuo Prezidentas siūlo inicijuoti apkaltą A.Paulauskui, nurodoma, kad jis įsigalioja nuo jo pasirašymo dienos, t. y. nuo kovo 12-osios. Tačiau kreipimosi į Konstitucinį Teismą autoriai nurodo Konstitucijoje įtvirtintą ir Konstitucinio Teismo jau anksčiau išaiškintą nuostatą, kad galioja tik paskelbti, tai yra - viešai oficialiai paskelbti, įstatymai, taigi ir kiti teisės aktai.

Seimo socialliberalų frakcijai pasiūlius, šis Seimo kreipimosi į Konstitucinį Teismą projektas gali būti svarstomas jau artimiausiame Seimo posėdyje. Jį gali palaikyti opozicinės Liberalcentristų bei Konservatorių frakcijos.

Socialliberalų partneriai socialdemokratai savo galutinės pozicijos dėl galimo kreipimosi į Konstitucinį Teismą kol kas nėra priėmę. Kaip Eltai pirmadienį sakė Socialdemokratų frakcijos pirmininkė Irena Šiaulienė, socialdemokratai lauks Prezidento dekreto paskelbimo "Valstybės žiniose". Tačiau pirmadienį vykusiame frakcijos posėdyje, pasak I. Šiaulienės, vyravo nuomonės, kad Seimas turėtų pradėti apkaltos A. Paulauskui procedūras.

"Manome, kad tai, kas pridera atlikti Seimui, neturi būti kiekvienu atveju permetama Konstituciniam Teismui", - teigė I. Šiaulienė.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.