aA
Seimas trečiadienį vakare prasidėjusiame neeiliniame posėdyje balsų dauguma priėmė nutarimą dėl kelių Seimo komitetų narių skaičiaus ir sudėties pakeitimo.
Seimas
Seimas
© DELFI
Neeilinis Seimo posėdis buvo sušauktas po to, kai antradienį konservatoriai ir liberalai paprašė atidėti nutarimų dėl komitetų performavimo projektų svarstymą iki artimiausio posėdžio.

Nuogąstaudami, jog dešiniosios opozicijos atstovai, pasinaudodami Seimo Statutu, gali vėl stabdyti šių nutarimų priėmimą, naujosios daugumos atstovai prašė padaryti pusvalandžio pertraukas svarstant abiejų nutarimų projektas.

Tokiu būdu buvo užkirstas kelias dešiniosios opozicijos atstovams bandyti paimti dar vieną pertrauką iki kito posėdžio. Pagal Seimo Statutą, posėdžio metu galima daryti tik vieną pertrauką konkretaus klausimo svarstyme.

Po pirmosios pusvalandinės pertraukos, paimtos pačioje posėdžio pradžioje, Seimas 90 parlamentarų balsavus už, 1 prieš ir 7 susilaikius priėmė nutarimą, kuriuo padidino vienu nariu Užsienio reikalų bei Biudžeto ir finansų, o taip pat sumažino vienu nariu Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narių skaičių.

Tai buvo padaryta siekiant, kad naujosios Seimo socialdemokratų ir socialliberalų daugumos atstovai turėtų daugumą ir šiuose komitetuose.

Pristatydamas nutarimo projektą Seimo pirmininko pavaduotojas Česlovas Juršėnas teigė, jog Seimo Seniūnų sueigoje buvo sutarta šioje pavasario sesijoje padaryti minimalius pakeitimus komitetų sudėtyje, o rudenį iš esmės peržiūrėti komitetų sudėtį, atsižvelgiant į frakcijų proporcijas.

Konservatoriai pareiškė, jog naujoji dauguma skuba performuoti komitetus todėl, kad socialliberalai ketvirtadienį turėtų didesnę motyvaciją balsuoti už pritarimą socialdemokratų lyderio Algirdo Brazausko Vyriausybės programai.

Kol Vyriausybės programa nepatvirtinta, Vyriausybė neturi įgaliojimų veikti.

"Tai daroma dėl to, kad rytoj socialliberalai balsuodami dėl Vyriausybės programos, jaustųsi, jog balsuoja ir už "išsvajotus" komitetų postus", - teigė Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius.

"Rugsėjo mėnesį Č.Juršėnas turės išmesti porą socialliberalų iš komitetų pirmininkų postų. Aš raginu neskubėti ir nedrumsti vargšų socialliberalų gyvenimo", - pridūrė jis.

Socialliberalai jautriai reagavo į konservatorių replikas.

Socialliberalų frakcijos seniūno pavaduotoja Dangutė Mikutienė pasiūlė posėdžiui pirmininkavusiam Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui uždrausti konservatoriams kalbėti, "nes atrodo, kad Seimas susirgo kempinlige".

"Mums nereikia tos tėvystės, kurią jūs mums primenate. Mes čia sąmoningai atėję, norime ir sąmoningai balsuoti", - teigė socialliberalas Gediminas Dalinkevičius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.