aA
Alytaus pataisos namuose bausmę atliekantis kalinys iš vienos greitųjų kreditų bendrovės sugebėjo gauti 500 litų kreditą. Tai paaiškėjus prokurorai siekė valstybės naudai konfiskuoti kompiuterį, kuriuo buvo užpildyta paraiška, tačiau Panevėžio apygardos teismas nusprendė, kad tam nėra teisinio pagrindo.
Kalinys už grotų sugebėjo gauti greitąjį kreditą
© Corbis

Bylą apeliacine tvarka išnagrinėjęs Panevėžio apygardos teismas pakeitė Anykščių rajono apylinkės teismo nuosprendį – nurodė grąžinti kompiuterį, kuriuo internete užpildžius paraišką buvo gautas greitasis kreditas. Tuo tarpu Anykščių teisėja buvo nusprendusi, kad kompiuteris turi būti sunaikintas.

Tačiau teismas konstatavo, kad už grotų bausmę atliekantis kalinys yra pagrįstai nuteistas dėl pasikėsinimo sukčiauti – už tai jam skirta vienerių metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Be to, nuteistasis privalės nukentėjusiajam sumokėti tūkstantį litų neturtinės žalos atlyginimą.

Bylos duomenimis, 8 metų 8 mėnesių laisvės atėmimo bausme prieš 4 metus nuteistas kalinys atlikdamas bausmę Alytaus pataisos namuose viename laikraštyje rado skelbimą, kuriame vienas neįgalus Anykščių gyventojas ieškojo darbo. Paskambinęs nurodytu telefonu kalinys prisistatė vienos bendrovės atstovu ir pasiūlė darbą.

Pokalbio metu bedarbis atskleidė savo asmens duomenis bei banko sąskaitos numerį.

Nustatyta, kad netrukus kalinys kreipėsi į savo laisvėje esančią draugę, kuri iš sesers kompiuterio internetu užpildė paraišką gauti greitąjį kreditą. Tą pačią dieną į bedarbio sąskaitą buvo pervesti pinigai, tačiau kalinys nespėjo jais pasinaudoti – bedarbis netyčia sužinojo apie pervestus pinigus ir sąskaitą užblokavo.

Per apklausą įrodymų verčiamas kalinys prisipažino, kad siekė gauti greitąjį kreditą.

Panevėžio apygardos teismas nusprendė, kad nusikaltimo įrankis – kompiuteris negali būti nei konfiskuotas, nei sunaikintas. Pasak teisėjų, teismų praktikoje tais atvejais, kai kaltininkas nusikalstamai veikai padaryti naudojo kitiems asmenims priklausantį turtą, šio turto konfiskavimas gali būti taikomas tik tuomet, jeigu jo savininkas žinojo, kad bus daromas sunkus arba labai sunkus nusikaltimas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.