aA
Buvęs Haičio lyderis Jeanas-Bertrand'as Aristide'as (Žanas Bertranas Aristidas) pirmadienį iš Centrinės Afrikos Respublikos (CAR) išvyko prieštaringai vertinamo vizito į Jamaiką.
Jeanas-Bertrand'as Aristide'as
Jeanas-Bertrand'as Aristide'as
© EPA-ELTA
J.-B.Aristide'as, kuris prieš dvi savaites dėl ginkluoto maišto Haityje buvo priverstas išvykti į Afriką, į Jamaiką išskrido nepaisydamas griežtų JAV ir Haičio protestų.

"Taip, lėktuvas išskrido 2 val. 15 min. vietos (3 val. 15 min. Lietuvos) laiku", - CAR sostinės Bangio oro uoste sakė vienas saugumo pareigūnas.

J.-B.Aristide'as, kuris tvirtina, kad vis dar yra išrinktasis Haičio prezidentas ir kad jį iš šalies išvykti privertė JAV pajėgos, į Jamaiką išskrido po to, kai sekmadienį su juo susitiko JAV ir Haičio parlamentarų delegacija, kurios tikslas buvo paraginti jį grįžti namo.

Jamaikos premjeras buvo sakęs, kad J.-B.Aristide'as šioje netoli Haičio esančioje valstybėje praleis iki 10 savaičių.

Nors Jamaika nesuteikė J.-B.Aristide'ui politinio prieglobsčio, Haitis šį vizitą griežtai kritikavo ir teigė, kad jis didina įtampą šalyje, kur JAV ir Prancūzijos kariai stengiasi atkurti tvarką.

Haičio laikinasis premjeras Gerard'as Latortue (Žeraras Latortiu) sakė, kad leidimas J.-B.Aristide'ui apsilankyti Jamaikoje, esančioje vos už 180 km nuo Haičio krantų, būtų "nedraugiškas aktas".

Vašingtonas parėmė nuomonę, kad J.-B.Aristide'as neturėtų vykti į Jamaiką.

"Manome, kad tai bloga mintis. Manome, kad prezidentas Aristide'as tam tikra prasme parodė nesugebantis vadovauti savo liaudžiai, nes valdė nedemokratiškai", - NBC laidai "Meet the Press" sakė Baltųjų rūmų patarėja nacionalinio saugumo klausimais Condoleezza Rice (Kondoliza Rais).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.