aA
Vilniaus apygardos teismas antradienį pradės nagrinėti bylą, kurioje žinomos prancūzų aktorės Marie Trintignant (Mari Trentinjan) nužudymu įtariamas jos draugas roko muzikantas Bertrand'as Cantat (Bertranas Kanta).
Bertrand'as Cantat - karikatūra
Bertrand'as Cantat - karikatūra
© DELFI
Teismo procesas ketina susilaukti iki šiol neregėto Lietuvos ir užsienio žiniasklaidos dėmesio - teismo darbuotojų žiniomis, jį stebėti atvyksta apie 1 tūkst. laikraščių reporterių, fotografų, televizijos žurnalistų ir operatorių iš Prancūzijos, Vokietijos, Šveicarijos ir kitų užsienio valstybių.

Dar likus savaitei iki posėdžio pradžios, užsienio šalių žurnalistai plūdo į Vilniaus apygardos teismą, filmuodavo teismo pastatą, tuščią teismo salę, kur vyks posėdis.

Jau pirmadienį Lukiškių aikštėje, priešais Vilniaus apygardos teismo pastatą, stovėjo kelių užsienio televizijos kompanijų palydovinė įranga, ant metalinių stovų - pora kamerų, o netoliese kilnojamąsias televizijos stotis pasistatė Lietuvos nacionalinė televizija.

Kad nekiltų incidentų, tvarką prie teismo pastato palaikys policijos pareigūnai. Jie budės prie įėjimo į teismą.

Tokio žiniasklaidos dėmesio Lietuvoje nėra sulaukęs nė vienas teismo procesas. Iki šiol rezonansinių bylų teismo posėdžiuose dalyvaudavo tik Lietuvos žurnalistai.

Teismo, kurioje vyks teismo posėdžiai, žurnalistams yra numatyta 60 vietų. Manoma, kad pusę vietų užims Lietuvos, likusiąją - užsienio žiniasklaidos atstovai. Likusieji teismo posėdžio pabaigos lauks kitoje salėje.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Vladimiras Sergejevas, palaikysiantis valstybinį kaltinimą, ketina teismo prašyti, kad byla būtų nagrinėjama ne viešame teismo posėdyje. Ar patenkinti šį prašymą, spręs teisėjų kolegija.

B.Cantat teisme gins du Lietuvos advokatai - Leonas Virginijus Papirtis ir Algirdas Matuiza.

Nukentėjusiesiems - Trintignant šeimai - atstovaus advokatas Kazimieras Motieka.

Prancūzijos piliečio teismo procesą taip pat stebės jo artimieji, Prancūzijos ambasados atstovas.

Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimo vienutėje uždarytą grupės "Noir Desir" dainininką vos ne kasdien lanko artimieji ir giminės - tėvai, žmona, pusseserė.

Jeigu teismas pripažins B.Cantat kaltu, grupės "Noir Desir" dainininkui gresia laisvės atėmimas nuo 5 iki 15 metų.

Kaip nustatė ekspertai, mirtis 41 metų aktorę ištiko pernai vasarą dėl galvos smegenų traumos, kurią patyrė per konfliktą su B.Cantat.

Ekspertai nustatė, kad M.Trintignant galėjo būti suduota ne mažiau 19 smūgių į įvairias kūno vietas, daugiausiai galvą ir veidą. Moteris mirė nuo į galvą suduotų smūgių.

Kaltinamasis savo kaltės dėl draugės žūties niekada neneigė, tačiau jos mirties sako nesiekęs. Jis pats pareigūnams pripažino, kad konflikto metu buvo apsvaigęs, todėl prie kaltę sunkinančių aplinkybių prokuratūra nurodo girtumą.

Tyrimo metu B.Cantat organizme buvo nustatytas alkoholio kiekis, neviršijantis normos, kuris Lietuvoje leidžia vairuoti automobilį. Lietuvoje vairuoti leidžiama, jei organizme alkoholio norma nėra didesnė nei 0,4 promilės.

"Kad buvo vartotas alkoholis, nustatyta neginčijamai. Narkotinių medžiagų B.Cantat organizme aptikta nebuvo", - BNS yra sakęs Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius. Motyvuodamas etikos reikalavimais, jis atsisakė komentuoti, ar narkotikų buvo rasta aukos organizme.

M.Trintignant, taip ir neatsigavusi iš komos, pernai rugpjūčio 1-ąją mirė Paryžiaus ligoninėje. Tragiškas konfliktas įvyko liepos 27-sios naktį Vilniaus senamiestyje esančiame viešbutyje, kur gyveno ji ir B.Cantat.

Įtarus draugės sumušimu, B.Cantat buvo sulaikytas liepos 29 dieną. Po poros dienų teismas įtariamąjį leido suimti 15 parų, vėliau suėmimas buvo nuolat pratęsiamas.

Aktorei Vilniuje buvo atliktos dvi galvos neurochirurginės operacijos, bet jos būklė nepagerėjo. Komos ištikta M.Trintignant paskutinę liepos dieną specialiu lėktuvu šeimos prašymu buvo išskraidinta iš Lietuvos į Prancūziją, kur ir mirė.

M.Trintignant Vilniuje filmavosi jos motinos Nadine Trintignant režisuotame televizijos seriale "Koletė" (Colette).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.