aA
Civilinio kodekso 4.79 straipsnio 1 dalis suteikia pirmenybės teisę bendraturčiui pirkti bendrąja nuosavybe esančią parduodamą dalį. Tačiau ši teisė nėra absoliuti. Pirmenybė pagal įstatymą yra suteikiama bendraturčiui pirkti dalį ta kaina, kuria ji parduodama, ir kitomis tomis pačiomis sąlygomis.
Vadinasi, įstatymas nuosavybės teisės turėtojui suteikia teisę nustatyti ir kitas pirkimo – pardavimo sąlygas. Įstatymas nenurodo, kokios kitos sąlygos gali būti nustatytos, kadangi taip būtų suvaržyta asmens teisė laisvai savo nuožiūra valdyti, naudotis nuosavybės teisės objektu bei juo disponuoti.

Teisės normų ir teismų praktikos analizė leidžia spręsti, kad viena iš pardavimo sąlygų gali būti ta, jog bendrąja nuosavybe esanti objekto dalis parduodama kartu su kitais pardavėjui asmeninės nuosavybės teise priklausančiais objektais (pvz.: parduodama dalis pastato ir šalia esantis statinys kaip vienas pardavimo objektas). Tokios sąlygos nustatymas turėtų būti laikomas pagrįstu ir nepažeidžiančiu kitų bendraturčių teisių.

Realizuodamas savo teisę parduoti bet kurį objektą, savininkas gali nuspręsti, ar objektas (pvz.: pastatas) parduodamas su priklausiniais ar be jų, su pastate esančia įranga, baldais ar be jų. Ši savininko apsisprendimo teisė negali būti iškreipiama ar suvaržoma, kadangi taip būtų pažeidžiama teisė į iš nuosavybės teise priklausančio objekto gaunamą naudą.

Bendrąja nuosavybe esančio turto dalį parduodantis bendraturtis neprivalo sudaryti kitiems bendraturčiams palankesnių sąlygų bei pažeisti savo paties turtinius interesus. Įstatymai nedraudžia parduoti kartu kelis atskirus objektus, todėl pardavėjas turi teisę ir galimybę nustatyti ekonomiškai jam naudingas pardavimo sąlygas, kas nelaikytina kitų asmenų teisių pažeidimu.

Įstatymas nustato bendraturčiui pirmenybės teisę pirkti parduodamą dalį, esančią bendrojoje nuosavybėje, tačiau jam nesuteikia teisės nustatinėti pardavimo sąlygų. Pardavimo kainos bei sąlygų nustatymo teisė palikta pardavėjui, todėl kito bendraturčio reikalavimas keisti pardavimo sąlygas jam palankiomis turėtų būti vertintinas kaip nepagrįstas.

Be to, Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 4.79 straipsnis neteikia pirmenybės teisės pirkti kitam bendraturčiui priklausančio turto dalies bendrojoje dalinėje nuosavybėje, jeigu ši turto dalis yra ne parduodama, bet dovanojama.

Tačiau tuo atveju, jei asmuo pagrįstai mano, kad padovanodamas turto dalį savininkas pažeidė bendraturčio pirmenybės teisę pirkti turto dalį, jis gali per įstatymuose numatytą terminą kreiptis į teismą su reikalavimu turto dovanojimo sutartį pripažinti negaliojančia, t.y. apsimestine, nes ji buvo sudaryta pirkimo-pardavimo sandoriui pridengti.

Taigi, Civilinio kodekso 4.79 straipsnio 1 dalyje nėra jokių apribojimų pardavėjui nustatyti pardavimo sąlygas, jeigu tik jas kas nors akceptuoja (priima). Vadinasi, jei asmuo, kuriam bendra daline nuosavybe priklauso pastatas (bendraturtis), bus tinkamai informuotas apie visas pardavimo sąlygas (kaip tai numatyta įstatymuose), bet nesutiks su pateiktu pasiūlymu, pardavėjui (kitam bendraturčiui) neturėtų būti jokių kliūčių turtą parduoti tam, kam nustatytos pardavimo sąlygos priimtinos.

Čia išdėstyta informacija, nuomonė ir motyvai negali būti vertinama kaip teisinė išvada ar konsultacija.

Stasio Šedbaro advokatų kontora