aA
Jei Osamos bin Ladeno "al Qaeda" išties organizavo kruviniausius praėjusios savaitės sprogdinimus Ispanijos istorijoje, šio tinklo kovotojai gali drąsiai teigti nulėmę sensacingą rinkimų Madride baigtį, nors kai kurie politikos ekspertai mano, kad vyriausybė dėl skaudaus pralaimėjimo turėtų kaltinti tik save.
Kruvini sprogimai traukiniuose, nusinešę 200 gyvybių, skaudžiai atsiliepė ministro pirmininko Jose Marios Aznaro (Chosė Marijos Asnaro), tvirto Vašingtono sąjungininko Irako kare, partijai - rinkėjai perdavė valdžią į socialistų, kurie nepritarė šiam konfliktui, rankas.

"Jei "al Qaeda" atsakinga už šias atakas, tuomet galima neabejotinai tvirtinti, kad šis tinklas atsakingas ir už Liaudies partijos pašalinimą iš vyriausybės", - sakė San Pablo-CEU universiteto Madride docentas Charlesas Powellas (Čarlzas Pauelas).

Po šios įspūdingos socialistų lyderio Jose Luiso Rodriguezo Zapatero (Chosė Luiso Rodrigeso Sapatero) pergalės prieš Marianą Rajoy (Marianą Rachojų), ketinusį tapti J.M.Aznaro įspėdiniu, kitos Jungtinių Valstijų prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) sąjungininkės Irako kare, ypač Didžioji Britanija, Lenkija ir Italija, atrodo vis labiau izoliuotos, teigia politikos ekspertai.

J.L.R.Zapatero anksčiau yra žadėjęs grąžinti namo 1 300 Irake tarnaujančių ispanų karių, jei iki birželio 30 dienos ten kontrolės neperims Jungtinės Tautos (JT), nors sekmadienį apie šiuos savo ketinimus neužsiminė, vietoje to žadėdamas "sutriuškinti terorizmą".

Rinkimų kampanijos metu jis kaltino J.M.Aznarą, kad šis veda Ispaniją tolyn nuo Europos, leisdamas suprasti, kad jam tapus vyriausybės vadovu, būtų palaikomi glaudesni ryšiai su tradicinėmis šalies partnerėmis, pavyzdžiui, Prancūzija, kuri griežtai nepritarė JAV vadovaujamam karui Irake.

"Jei (Britanijos ministras pirmininkas) Tony Blairas (Tonis Bleras) galiausiai liks vienas (dėl Irako), tai yra jo problema, - sakė vieno iš Madrido universitetų rektorius Carlosas Berzosa (Karlosas Bersosa). - Ispanijos žmonės balsavo už taikų gyvenimą".

NEIGIAMA RINKĖJŲ REAKCIJA

Koordinuoti bombų sprogimai priemiestiniuose traukiniuose ir "al Qaeda" vardu paskelbtas pareiškimas, kad kovotojų tinklas surengė šias atakas keršydamas Ispanijai už besąlygišką paramą Jungtinėms Valstijoms, vėl pakurstė šalies visuomenės pyktį dėl Irako.

Tačiau kai kurie politikos apžvalgininkai ir nemažai įtakingų visuomenės veikėjų sako, kad pats J.M.Aznaras nemažai prisidėjo prie jo Liaudies partijos pralaimėjimo sekmadienio rinkimuose.

Įtarimai, kad J.M.Aznaras siekė pasinaudoti šiais kruvinais išpuoliais norėdamas prieš rinkimus užsitikrinti sau politinių taškų, dėl sprogimų apkaltinęs baskų separatistų grupuotę ETA, dar sustiprino neigiamą visuomenės reakciją.

Be to, daug kam susidarė įspūdis, kad vyriausybė manipuliuoja informacija. Panašūs kaltinimai vyriausybei skambėjo ir po tanklaivio "Prestige" avarijos 2002 metų lapkritį. Per didžiausią Ispanijoje ekologinę katastrofą į vandenyną išsiliejo daugiau nei 20 tūkst. tonų naftos, kuri padarė neatitaisomos žalos Galisijos - svarbiausio Ispanijos žūklės rajono - faunai.

"Liaudies partija turi kaltini tik save. Jei vyriausybė būtų buvusi sąžininga su visuomene, o ne mėginusi bet kokia kaina suversti visą kaltę ETA, Liaudies partija būtų galėjusi laimėti šiuos rinkimus", - sakė vienas rinkėjų, už socialistus balsavęs Ramonas Capellosas (Ramonas Kapeljosas).

Prieš sekmadienio rinkimus buvo beveik neabejojama, kad M.Rajoy vyriausybės vadovo poste pakeis J.M.Aznarą, kuris užtikrino penktos pagal dydį Europos ekonomikos stabilumą ir klestėjimą.

Tuo tarpu J.L.R.Zapatero tikrai nebuvo laikomas sprogimų įbaugintos visuomenės favoritu.

J.L.R.Zapaero rinkimų kampaniją aptemdė atskleisti faktai, kad jo partijos partnerė Katalonijos srities koalicinėje vyriausybėje vedė slaptas derybas su ETA, po kurių ši baskų separatistų grupuotė paskelbė dalines paliaubas, galiojančias tik šiame regione.

Liaudies partija pasinaudojo tuo, kad apkaltintų socialistus atlaidžiu požiūriu į šią ginkluotą grupuotę, kuri nuo 1968 metų, kai pradėjo kruviną kampaniją už nepriklausomą Baskijos valstybę Šiaurės Ispanijoje ir Pietvakarių Prancūzijoje, nužudė beveik 850 žmonių.

Prieš ketvirtadienio sprogimus svarbiausias klausimas buvo, ar Liaudies partijai pavyks antrą kartą iš eilės užsitikrinti absoliučią daugumą.

Tačiau sekmadienį galimų partnerių paieškomis teko užsiimti ne M.Rajoy, bet J.L.R.Zapatero.

Socialistams teks tartis dėl bendradarbiavimo su mažesnėmis nacionalistinėmis partijomis, kad užsitikrintų absoliučią daugumą parlamento žemuosiuose rūmuose. Tuo tarpu Liaudies partija tebėra didžiausia partija Senate ir gali gerokai apsunkinti J.L.R.Zapatero vyriausybės darbą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.