aA
Pensijų didinimo įstatymą opozicija per vargus – pro valdančiųjų renčiamas procedūrines barikadas stumia į Seimo darbotvarkę. Ketvirtadienio plenarinio posėdžio peštynėse opozicijai pavyko klausimą įtraukti į darbotvarkę, tačiau po kurio laiko besivaidijantis parlamentas vėl suklupo prie prieš Seimo statutą. Klausimo svarstyme padaryta dar papildoma valandos pertrauka. Premjeras Andrius Kubilius jau galanda naują statutinį ginklą ir ruošiasi paprašyti pertraukos iki antradienio.
Pensijų didinimo įstatymas kliūna už Seimo procedūrų
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Sprendžiant šį klausimą buvo pareikalauta Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) išvados, ar įstatymo rengėjai nepažeidžia procedūrų, nes projekte nenurodo, iš kur trauks 600 mln. Lt pensijų didinimui. EPK nutarė, kad procedūros nepažeistos, tačiau Seimas nesugebėjo nubalsuoti dėl išvados. EPK nusprendė, kad procedūros nebuvo pažeistos. Šią išvadą turėjo priimti arba atmesti Seimas. Du kartus parlamentarų balsai už ir prieš pasiskirstė po lygiai, o tokiu atveju Statutas numato valandos pertrauką.

Dar prieš balsuojant dėl etikos sargų išvados premjeras A.Kubilius anonsavo, kad reikalaus pertraukos iki kitos dienos posėdžio – antradienio. Ministras pirmininkas rėmėsi Statuto 158 straipsniu, kuris numato, kad:“ Jeigu įstatymo projekto priėmimo metu, balsuojant dėl mokesčių įstatymo projekto straipsnių arba kitų įstatymų straipsnių, kurie reglamentuoja mokesčius arba dėl kurių gali labai pasikeisti valstybės pajamos, Vyriausybės narys, Vyriausybės įgaliotas asmuo pareikalauja, daroma įstatymo priėmimo pertrauka iki artimiausios Seimo posėdžių dienos.“

Šis pensijų pakėlimo klausimas trikdo ketvirtadienio Seimo darbą nuo pat ryto. Seimo seniūnų sueiga sprendimą dėl pensijų klausimo įtraukimo į darbotvarkę permetė visam Seimui. Buvo surinkti 47 parašai, reikalaujantys įtraukti klausimą į darbotvarkę, tačiau taip pat išvakarėse atsirado ir premjero Andriaus Kubiliaus kreipimasis į EPK dėl opozicijos parengto siūlymo. Atkreiptas dėmesys, kad gali būti pažeistos Konstitucijos ir Seimo statuto nuostatos, nes rengėjai nepateikia siūlymo, iš kur paimti apie 600 mln. Lt, reikalingų įstatymo įvykdymui.

Konservatorius-krikdemas Saulius Pečeliūnas palaikė premjerą ir kvietė nedaryti “statutinio jovalo”, o laikytis senų papročių ir sulaukti EPK atsakymo.

Vienas iš pensijų pakėlimo iniciatorių – Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis tikino, kad yra įregistruotas papildomas priedas, kuriame nurodyti šaltiniai, kaip gauti reikiamas lėšas pensijų padidinimui.

Kita rengėja – „darbietė“ Loreta Graužinienė atkreipė dėmesį, kad Seimo teisininkai nepadarė pastabų, tad nėra ko kibti prie procedūrų ir formalumų. „Jei nenorit atiduoti pensininkams po 10-20 Lt, taip ir sakykit”, - ji taip pat prikaišiojo, kad pati Vyriausybė leidžia sau pareikšti, kad ištrauks milijardą iš šešėlio, tačiau nenurodo priemonių.

„Pirmą kartą matau, kad premjeras būtų taip išsigandęs pensininkų“, - „darbietis“ Kęstutis Daukšys irgi gėdino premjerą, kad šis griebiasi gudrybių – formalumų.

Socdemas Vytenis Andriukaitis pastebėjo, kad projektas nereikalauja jokių papildomų lėšų, apie lėšas bus kalbama tvirtinant biudžetą. Jis prikaišiojo, kad pats premjeras ir Vyriausybė nori paminti Konstituciją, nes pensijų sumažinimas dėl krizės galimas tik vieniems metams.

Tuo tarpu konservatorius-krikdemas R.Dagys vėlgi tikino, kad Konstitucinis Teismas išaiškino, jog įstatymo reikalaujančio papildomų lėšų priėmimas be finansavimo šaltinio nurodymo, yra Konstitucijos pažeidimas.

Už klausimo įtraukimą į darbotvarkę balsavo 69, 33 pasipriešino ir 27 susilaikė. EPK turės susirinkti dar rytinio posėdžio metu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.