aA
Ispanijos saugumo tarnybos mano, kad žmonės, praėjusį ketvirtadienį surengę 200 gyvybių nusinešusius sprogimus Madrido traukiniuose, gali būti susiję su kovotojų tinklu "al Qaeda" ir priklausyti grupuotei, kuri atsakinga už beveik prieš metus Maroko miestą Kasablanką sudrebinusius kruvinus išpuolius, pirmadienį rašo laikraštis "El Pais".
Laikraštis, remdamasis šaltiniais, susijusiais su sprogimų Madride, per kuriuos nukentėjo dar daugiau nei 1 400 žmonių, tyrimu, rašo, kad saugumo tarnyboms pavyko nustatyti ryšį tarp vieno iš trijų marokiečių, kurie buvo sulaikyti po ketvirtadienio išpuolių, ir grupuotės, atsakingos iš atakas Kasablankoje.

"El Pais" teigimu, tyrėjai nustatė ryšį tarp Jamalo Zougamo (Džamalo Zugamo), po sprogimų Madride sulaikyto marokiečio, ir žmonių, kurie buvo suimti Maroke ir Ispanijoje dėl praėjusių metų gegužės 16 dieną Kasablankoje įvykdytų išpuolių, nusinešusių 45 gyvybes. Vienas iš atakų Kasablankos mieste taikinių buvo ispanų kultūros centras, o tarp ten žuvusių žmonių buvo ir keturi ispanai.

Laikraštis rašo, kad J.Zougamas taip pat susijęs su Ispanijoje veikiančia "al Qaeda" tinklo kuopele, kuriai vadovauja Imadas Eddinas Barakatas Yarkasas (Imadas Edinas Barakatas Jarkasas), dar žinomas Abu Dahado vardu.

Vienas svarbiausių Ispanijos kovos su terorizmu pareigūnų, teisėjas Baltasaras Garzonas (Baltazaras Garsonas) praėjusių metų rugsėjo mėnesį Abu Dahadui pateikė kaltinimus, susijusius su 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių Jungtinėse Valstijose rengimu.

"El Pais" žiniomis, B.Garzono parengtame kaltinamajame akte buvo minimas ir J.Zougamas, tačiau oficialūs kaltinimai jam nebuvo pareikšti.

Laikraštis rašo, kad J.Zougamas laikomas islamo radikalu, kuris anksčiau kariavo Afganistane ir prisidėjo prie sprogdinimų Kasablankoje.

"El Pais" taip pat cituoja savo šaltinius saugumo tarnybose, kurie sakė, kad Ispanijos policija šiuo metu ieško dar keturių žmonių, kurie gali būti susiję su praėjusios savaitės atakomis.

Ispanijos teisėsaugos pareigūnai, tiriantys praėjusios savaitės sprogimus Madride, per kuriuos žuvo 200 žmonių, mano, kad šį išpuolį įvykdė "al Qaeda" šalininkų kuopelė, kuriai priklausė teroristai iš įvairių valstybių, pirmadienį rašo dienraštis "The Washington Post", remdamasis Europos ir arabų žvalgybos pareigūnais.

Pasak šių pareigūnų, nenorėjusių, kad būtų skelbiamos jų pavardės, preliminarus tyrimas, dėl šio išpuolio suimtų trijų marokiečių ir dviejų indų tardymo medžiaga ir kiti įrodymai rodo, kad bombas keturiuose traukiniuose Ispanijos sostinėje susprogdino Osamos bin Ladeno tinklo "al Qaeda" kovotojai.

Nors Ispanijos pareigūnai dar neatmetė galimybės, kad ketvirtadienio išpuolis yra baskų separatistų grupuotės ETA darbas, "The Washington Post" rašo, kad kai kurie žvalgybininkai ETA versiją laiko neperspektyvia.

Šaltiniai laikraščiui sakė manantys, kad išpuolį įvykdžiusioje grupuotėje yra radikalių islamistų ir, galbūt, Saudo Arabijos ir įvairių Šiaurės Afrikos valstybių - ne tik Maroko - piliečių.

Pasak šaltinių, su tuo susiję Ispanijos gyventojai ir užsieniečiai, kurie į šalį atvyko būtent dėl šio tikslo.

Ispanijos pareigūnai, aiškindamiesi, kaip pavyko sąmokslas vienu metu susprogdinti 10 bombų keturiuose traukiniuose be jokio - net bendro pobūdžio - žvalgybininkų perspėjimo, susisiekė su saugumo tarnybomis visoje Europoje ir arabų pasaulyje, rašo "The Washington Post".

Dėl rinkėjų pasipiktinimo Ispanijos vyriausybės veiksmais po šio išpuolio per sekmadienio rinkimus šalyje į valdžią atėjo opozicijoje buvę socialistai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.