aA
Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis pirmadienį pareiškė žurnalistams Potyje, kad negali būti nė kalbos apie jokį kompromisą su "banditais", kurie užėmė Adžarijos administracinę sieną.
Michailas Saakašvilis
Michailas Saakašvilis
© EPA-ELTA
"Arba mes dabar visi drauge galutinai išrausime su šaknimis Gruzijoje banditizmą, feodalizmą ir išdavystę: arba mes nebeegzisuosime kaip valstybė", - sakė M.Saakašvilis.

Atsakydamas į klausimą apie ultimatumo, pareikšto Adžarijos vadovui Aslanui Abašidzei, terminą prezidentas teigė, kad "tai nėra ultimatumas, aš pasakiau tai, ką pasakiau, ir tegu kiekvienas padaro išvadas".

"Adžarijos vadovybė turi leisti centrinei valdžiai kontroliuoti sieną, jūrą, komunikacijas ir uostą", - sakė sekmadienį vakare M.Saakašvilis.

Prezidentas pranešė, jog Adžarijos vadovui duota laiko iki pirmadienio, kad jis užtikrintų galimybę Gruzijos prezidentui ir pareigūnams be kliūčių važinėti po Adžariją, o kiekvienam Adžarijos gyventojui laisvai pareikšti savo mintis laikantis konstitucijos ir laisvai užfiksuoti savo pasirinkimą per artėjančius parlamento rinkimus.

Tuo tarpu A.Abašidzė interviu Adžarijos televizijai pirmadienį pareiškė, kad dėl Tbilisio ir Batumio susipriešinimo Abchazijos ir Pietų Osetijos valdžia prarado pasitikėjimą Gruzijos vadovybe".

"Pasitikėjimas šia valdžia Abchazijoje ir Pietų Osetijoje gerokai sumažėjo", - sakė jis.

"Esant pirmajam prezidentui mes praradome Pietų Osetiją, esant antrajam prezidentui - Abchaziją, trečiasis prezidentas eina tuo pačiu keliu, ir dabar eilė atėjo Adžarijai", - sakė A.Abašidzė.

A.Abašidzė autoritariškai valdo Adžariją - mažytę, bet strategiškai svarbią teritoriją ir buvo labai neparankus M.Saakašviliui, kuris į valdžią atėjo sausio mėnesį, po to, kai jo vadovaujami taikūs protestai lapkričio pabaigoje privertė pasitraukti veteraną Eduardą Ševardnadzę.

A.Abašidzė nepritarė E.Ševardnadzės nušalinimui ir įsivėlė į žodžių karą su M.Saakašviliu ir jo šalininkais.

36 metų M.Saakašvilis, kuris yra jauniausias išrinktas valstybės vadovas Europoje, nuolat pabrėžia ištikimybę provakarietiškam kursui, o A.Abašidzė norėtų, kad Gruzija liktų Rusijos įtakos zonoje.

Atėjęs į valdžią M.Saakašvilis pažadėjo vėl suvienyti Gruziją, nuo kurios 1991 metais žlugus Sovietų Sąjungai atsiskyrė separatistinės Abchazija ir Pietų Osetija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.