aA
Tuo metu, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo štabe komentavo sekmadienį vykusių rinkimų rezultatus, Kremliaus pašonėje liepsnojo vienu iš Maskvos simbolių laikomas 1817 metais statytas Maniežas. Rusijos televizijos kompanijų laidas apie rinkimų rezultatus nuolat pertraukdavo žinios su liepsnų fone stūksančio Kremliaus vaizdais.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© EPA-ELTA
Prietaringi žmonės čia įžvelgė simbolinę prasmę – vieni kalbėjo, kad gaisras simbolizuoja blogio pergalę Rusijoje, kiti gaisre matė XXI amžiaus Rusijos “caro” V.Putino galių įtvirtinimą.

Tačiau, iš tiesų, be gaisro Rusijoje sekmadienį nieko naujo neįvyko – kaip ir buvo tikėtasi V.Putinas iškovojo įtikinamą pergalę prezidento rinkimuose, užsitikrindamas šalies vadovo postą dar ketverių metų kadencijai.

Daugelis apžvalgininkų vakarykščio renginio net nevadina rinkimais, o tiesiog apklausa ar referendumu, kuriuo V.Putinas pasitikrino savo populiarumo reitingą. Kitų kandidatų dalyvavimas tebuvo reikalingas V.Putino pergalės teisėtumui įtvirtinti.

Realios rinkiminės kovos šalyje nebuvo galima pastebėti. V.Putinas atsisakė diskutuoti su kitais kandidatais, o jie patys liko be vietos beveik visiškai valstybės kontroliuojamuose televizijos kanaluose.

Tuo tarpu vietos televizijų žinių laidos negailėjo laiko reportažams apie V.Putino darbo kasdienybę - juk prezidentas dirba net ir rinkimų kampanijos metu. Tai jis nukeliauja į Sibirą, tai stebi didžiausius per pastaruosius metus surengtus karinius manevrus. Rimtas vyras - kaipgi už tokį nebalsuosi…

Patys rinkimai, iš tiesų, kažkuo padvelkė sovietmečiu – kandidatas, kurio pergale neabejojama, pigios prekės rinkimų apylinkėse, primygtiniai raginimai balsuoti ir stebėtinas rinkėjų aktyvumas.

Ypatingai savo lojalumą naujajam carui stengėsi pademonstruoti federacinės respublikos – Ingušija, Čečėnija ar Totorija, kur į rinkimus atėjo ne mažiau 90 procentų balso teisę turinčių žmonių. Kaip pajuokavo vienas apžvalgininkas, į rinkimus Čečėnijoje atėjo visi, išskyrus kovotojų lyderius Aslaną Maschadovą ir Šamilį Basajevą.

Rinkimai Rusijoje baigėsi be Vakarų valstybėms būdingo nugalėtojų džiaugsmo ir spalvingo šventimo. Spaudos konferencijoje griežtasis V.Putinas pasirodė vilkėdamas juodą megztinį ir kostiumą. Šviesių spalvų trūkumas, atrodo, nežada, greitų permainų Rusijai.

Vyras juodas drabužiais ir KGB karininko praeitimi šaliai žada laisvės, demokratijos ir visuotinės gerovės puoselėjimą. Tačiau panašu, kad šalyje ir toliau vyraus griežtas valdymo stilius. Į klausimą, kaip toliau klostysis verslo ir valdžios santykiai Rusijoje, V.Putinas atsakė, kad vadovaujantis teisingumu ir laikantis įstatymų. Atsakymas tik sukėlė klausimą uždavusiu naujienų agentūros “Reuters” žurnalisto šypseną.

Kai kurių Rusijos žmonių požiūrį į politinius procesus šalyje geriausiai atspindi užrašas, kurį vienas žurnalistas užfiksavo ant sienos Maskvos metro stotyje:

“Jeigu rinkimai ką nors lemtų, jų niekas nerengtų !”

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.