aA
Kauno savivaldybėje nerimsta aistros dėl bendrovės “Autrolis” patikrinimo išvadų. Sklinda kalbos, kad dabartinio direktoriaus Gintauto Činiko dienos jau suskaičiuotos. Daugiausia priekaištų jis sulaukė dėl įtartinų turto pardavimo sandorių. “Kauno dienai” pavyko gauti dokumentus, įrodančius, kad du pastatus įsigijo buvusio Kauno mero Giedriaus Donato Ašmio patarėjai socialdemokratai Evaldas Stankevičius ir Romas Rabačius.
Statiniai atiteko tepalų tiekėjui

Prieš keletą metų A.Juozapavičiaus gatvėje nemažai pastatų, anksčiau priklausiusių “Autroliui”, įsigijo bendrovė, tuo metu sieta su buvusio mero patarėju E.Stankevičiumi. Šios kadencijos politikus nustebino, kad verslininkai statinius įsigijo išsimokėtinai.

“Kauno dienai” E.Stankevičius teigė, kad tai buvo normalus verslo sandoris ir atmetė įtarimus, jog jis galėjo piktnaudžiauti tarnybine padėtimi. “Tuo metu dar nebuvau mero patarėjas. Gavome informaciją, kad parduodamos patalpos. Kodėl išsimokėtinai? Mums reikėjo mažesnio ploto patalpų, tačiau pasiūlė didesnes, todėl ir derėjomės dėl palankesnių sąlygų”, - teigė politikas.

Įdomiausia, kad minėtus statinius įsigijo bendrovė, kuri “Autroliui” tiekia tepalus. E.Stankevičiaus teigimu, buvo skelbtas konkursas, tačiau politikas nepaneigė, kad už įsigytus pastatus atsiskaityta ir produkcija.

“Šiuo metu minėta bendrovė “Autroliui” nėra skolinga. Su pastatų savininkais nepalaikau jokių ryšių”, - tikino socialdemokratas. Tačiau jis nepaneigė, kad galutinė sutartis pasirašyta tuomet, kai jis dirbo mero patarėju.

Dalyvavo aukcione

R.Rabačius prieš keletą mėnesių tapo Kauno apskrities viršininko pavaduotoju. “Patalpas iš bendrovės “Autrolis” įsigijau labai seniai. Net nežinau, kaip galima vertinti dabar pasigirdusias kalbas. Dalyvavau aukcione. Buvo daugiau dalyvių, tačiau mes pasiūlėme geriausias sąlygas. Nedelsdami pervedėme pinigus. Be to, 2 mėnesius tose patalpose dar dirbo “Autrolio” darbuotojai. Tuo metu aktyvioje politinėje veikloje nedalyvavau, todėl jaučiuosi tiek teisiškai, tiek morališkai teisus”, - tikino viršininko pavaduotojas.

Kauno politikai apie galimus pažeidimus bendrovėje “Autrolis” prabilo, kai Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba atliko tyrimą. Savivaldos ir ekonomikos komiteto pirmininkė Violeta Boreikienė neatmetė galimybės, kad įtartinų sandorių aplinkybės galėtų sudominti ir teisėsaugos institucijas.

“Kai kurie statiniai parduoti mažesnėmis nei rinkos sąlygomis. Tai jau prilygsta nusikaltimui. Tiek administracijos darbuotojai, tiek politikai privalo atsakyti už savo veiksmus. Miesto vadovai turėtų pareikalauti asmeninės atsakomybės. Kol to nebus padaryta, tvarkos nebus”, - teigė liberalcentristė.

Į direktoriaus postą kandidatų netrūksta

Kauno mero pavaduotojas Kazimieras Starkevičius vakar nekomentavo gandų, kad “Autrolio” vadovo G.Činiko dienos jau suskaičiuotos. Tuo tarpu Savivaldybės kuluaruose sklinda kalbos, kad į šį postą pretenduoja liberalcentristai Algirdas Krivickas ir Arvydas Augonis, konservatorius Vytas Bancevičius.

“Autrolio” valdybos pirmininkas Audrius Skimborauskas neslėpė, kad girdėjo galimų kandidatų pavardes. “Tačiau apie tai dar per anksti kalbėti. Manau, kad šis skandalas tam ir sukeltas. Kažkam trūksta postų, todėl reikia nuversti dabartinį direktorių”, - tikino politikas.

Kai kurie miesto Tarybos nariai prabilo, kad apie atsistatydinimą turėtų pagalvoti ir pats valdybos pirmininkas. “Mano nuomone, šioje istorijoje kalčiausias net ne bendrovės vadovas, o valdybos pirmininkas. Direktorius juto politikų spaudimą. Tuo tarpu būtent valdyba leido parduoti daugumą pastatų”, - tvirtino V.Boreikienė.

Pardavė be steigėjo leidimo

K.Starkevičius priminė, kad visi pastatai buvo parduoti be steigėjo leidimo. “Bendrovės vadovai neteikė šių klausimų nei miesto Valdybai, nei Tarybai. Konservatoriai praėjusios kadencijos miesto Taryboje atkreipė dėmesį, kad įtartina “Autrolio” vadovų veikla kelia nerimą. Tačiau tuometinė valdančioji dauguma nereagavo į opozicijos perspėjimus”, - teigė vicemeras.

“Autrolio” valdybos pirmininkas A.Skimborauskas tikino, kad pastatai parduoti nepažeidžiant įstatymų. Jo teigimu, į miesto Tarybą nereikėjo kreiptis, nes parduodamų objektų vertė neviršijo 1/20 bendrovės turto. Paklaustas, kodėl kai kurie statiniai parduoti išsimokėtinai, A.Skimborauskas šiek tiek sutriko. Jis puolė aiškinti, kad tokio leidimo nebuvo duota. Tačiau vėliau politikas jau tikino, kad tai naudingas sandoris, nes pavyko pakelti patalpų kainą.

Tuo tarpu Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba nustatė, kad minėti sandoriai buvo nenaudingi bendrovei “Autrolis”, išgyvenančiai savotišką finansinę krizę.

Po politikų sparneliu

“Kauno dienos” paklaustas, ar neketina atsistatydinti, A.Skimborauskas kategoriškai atmetė tokią galimybę. Be to, politikas nesutinka ir su Savivaldybės kuluaruose sklindančiomis kalbomis, kad “Autrolį” globoja socialdemokratai. “Esu jaunalietuvis, o bendrovės direktorius - nepartinis. Bendrovėje dirba įvairių partijų atstovai”, - teigė jis.

“Niekam ne paslaptis, kad visos Savivaldybės bendrovės pasidalytos politiniu principu”, - teigė vienas valdininkas, nenorėjęs viešai skelbti savo pavardės.

Priminsime, kad artimiausiu metu bendrovė “Autrolis” turėtų įgyvendinti keletą ambicingų projektų - Šilainių linijos tiesimo ir naujų troleibusų pirkimo. Šių sandorių vertė skaičiuojama dešimtimis milijonų litų. Vienu metu juos aktyviai rėmė kai kurie socialdemokratai.

Tuo tarpu socialdemokratų atstovai kategoriškai neigia kalbas, kad iš šių sandėrių tikėjosi naudos sau ir vadina tai oponentų kerštu. Politikų teigimu, minėti projektai naudingi miestui, todėl ir bandė padėti juos įgyvendinti.