aA
Vakar, kovo 14-ą dieną Ispanijoje vyko naujojo parlamento rinkimai. Suskaičiavus beveik 100 proc. rinkėjų balsų paaiškėjo, jog rinkimuose nugalėjo opozicinė socialistų partija ir jos lyderis Jose Luisas Rodriguezas Zapatero (Chosė Luisas Rodrigesas Sapateras), kuris ir taps naujuoju šalies ministru pirmininku.
Jose Maria Aznaras
Jose Maria Aznaras
© Reuters/Scanpix
Socialistai surinko 42 proc. rinkėjų balsų, o dabartinė valdančioji konservatyvioji "Liaudies partija" - 38 proc.

Pralaimėjimas konservatoriams ir jų lyderiui, dabartiniam ministrui pirmininkui Jose Maria Aznarui (Chosė Marijai Aznarui) buvo visiškai netikėtas. Iki rinkimų ši partija Ispanijoje buvo labai populiari, o socialistai, pagal priešrinkimines apklausas, buvo tarp autsaiderių.

Analitikų nuomone, radikalūs rinkėjų simpatijų pokyčiai yra tiesiogiai susiję su kovo 11-osios teroro aktu Madride. Daugelis šalies gyventojų nusivylė valdančiosios konservatorių partijos politika, nesugebančia užkirsti kelio terorizmui bei užtikrinti saugumą. Traukinių sprogdinimai Madride taip pat galėjo būti teroristų atsakas į Ispanijos valdančiosios partijos pritarimą JAV ir Didžiosios Britanijos karinei kampanijai Irake.

Ispanijos naujasis ministras pirmininkas bus 43 metų Jose Luisas Rodriguezas Zapatero (Chosė Luisas Rodrigesas Sapateras), kuris kritikavo kadenciją baigiantį savo pirmtaką Jose Maria Aznarą (Chosė Mariją Asnarą) už besąlygišką paramą Jungtinėms Valstijoms ir grasino grąžinti namo 1 300 Irake tarnaujančių šalies karių.

Žmonės plūdo į rinkimus patvirtinti savo tikėjimo demokratijos vertybėmis, nes po teroro akto, per kurį dar apie pusantro tūkstančio žmonių buvo sužeista, šalyje kilo tokia politinė įtampa, kokios nebuvo nuo pat 1975 metų, kai mirė diktatorius generolas Francisco Franco (Fransiskas Frankas).

Sekmadienį likus vos kelioms valandoms iki rinkimų apylinkių atidarymo vyriausybė paskelbė turinti vaizdajuostę, kurioje Osamos bin Ladeno vadovaujamos islamistinės grupuotės "al Qaeda" vardu kalbėjęs asmuo sakė, jog sprogimai Madride buvo koordinuota ataka, surengta siekiant atkeršyti už Ispanijos paramą Jungtinėms Valstijoms.

Rinkimų apylinkėje pasirodžius valdančiosios partijos kandidatui į premjerus Mariano Rajoy (Marianui Rachojui), protestuotojai jam šaukė "Melagis!" ir "Išveskite mūsų karius iš Irako!".

J.L.R.Zapatero po pergalės pareiškė, kad pirmiausia reikia prisiminti tuos, kurie žuvo per ketvirtadienio sprogimus, ir pažadėjo, kad "kova su terorizmu" bus jo vyriausybės prioritetas.

"Dabar mano mintys yra su tais, kurių gyvenimus pražudė ketvirtadienio teroras", - sakė jis ir paragino savo džiūgaujančių rinkėjų minią pagerbti aukas tylos minute.

J.L.R.Zapatero sakė sieksiąs, kad jo "permainų vyriausybė" būtų skaidri ir atvira dialogui. Ekspertų nuomone, jis turėtų būti kur kas lankstesnis politikas negu kietos linijos kurso laikęsis bekompromiškas J.M.Aznaras.

Kadenciją baigiantis premjeras, kuris gyrė šalies ekonominę padėtį ir padidėjusią jos įtaką tarptautinėje arenoje trys dešimtmečiai nuo F.Franco valdymo pabaigos, ypač griežtos pozicijos laikėsi ETA atžvilgiu.

Dėl netikėtos socialistų pergalės ir sugrįžimo į valdžią po aštuonerių metų pertraukos šalininkai džiūgavo.

"Tai kaip sapnas... Dabar viskas pasikeis, pasikeis į gerąją pusę visais atžvilgiais", - sakė 24 metų mechanikas Carlosas del Puerto (Karlosas del Puertas).

Socialistai turėtų gauti 164 vietas parlamento žemuosiuose rūmuose - 12 mažiau nei absoliuti dauguma. Tai reiškia, jog jiems teks derėtis dėl aljanso su mažesniosiomis regioninėmis partijomis, kad galėtų valdyti.

Socialistai gaus 39 vietomis daugiau palyginti su praėjusiais rinkimais, o Liaudies partijos vietų skaičius parlamente sumažės nuo 183 iki 148.

Aukštuosiuose parlamento rūmuose - Senate - Liaudies partijos frakcija liks didžiausia, todėl socialistų vyriausybei gali būti sunku priiminėti įstatymus.

Analitikai buvo perspėję, jog Liaudies partija gali nukentėti, jei rinkėjai manys, kad tai "al Qaeda" surengė pirmąjį savo išpuolį Europoje, keršydama už Ispanijos paramą Irako karui.

Šį teroro aktą tiriantys pareigūnai šeštadienį suėmė tris marokiečius ir du indus.

Rinkėjai, kurių daugelis balsuoti atėjo prisisegę juodus kaspinus, simbolizavusius nacionalinį gedulą po ketvirtadienio išpuolių, buvo labai aktyvūs. Savo teise balsuoti pasinaudojo net 77,2 proc. žmonių. Per ankstesnius visuotinius rinkimus, vykusius 2000-aisiais, rinkėjų aktyvumas buvo 68,7 procento.

Kai kurie ispanai pagiežingai kaltino J.M.Aznarą "manipuliavus" visuomenės nuomone dėl šių sprogdinimų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.