aA
Vokietija sekmadienį paragino surengti neeilinį Europos Sąjungos (ES) vidaus reikalų ministrų ir saugumo tarnybų vadovų susitikimą, gausėjant įrodymų, kad už ketvirtadienio išpuolius Madride gali būti atsakingi islamo ekstremistai.
Vokietijos VRM vadovas Otto Schily (Otas Šilis) sakė, jog Berlynas kreipsis į šį pusmetį 15 šalių blokui pirmininkaujančią Airiją su prašymu sušaukti tokį susitikimą.

"Jei pasitvirtins, kad teroro aktus Madride surengė islamistai, tai reikš, jog islamistinis terorizmas Europoje pasiekė naują lygį", - pažymėjo jis, tačiau pridūrė, kad kol kas dar negalima atmesti versijos, kad už išpuolį Ispanijos sostinėje atsakinga baskų separatistų grupuotė ETA.

O.Schily kalbėjo po Vokietijos "saugumo kabineto" posėdžio, kuriame taip pat dalyvavo šalies kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis), užsienio reikalų ministras Joschka Fischeris (Joška Fišeris) bei šalies užsienio žvalgybos ir vidaus saugumo tarnybų vadovai.

G.Schroederis sukvietė savo kolegas po to, kai Ispanija šeštadienį vakare pranešė suėmusi penkis užsieniečius, patvirtindama nerimą keliančius įtarimus, jog už sprogimus traukiniuose, nusinešusius 200 žmonių gyvybes, gali būti atsakingi kovotojai islamistai.

Savo ruožtu Belgija šeštadienį pasiūlė Europos Sąjungoms (ES) narėms įkurti specialų centrą, kuris leistų dalytis sukaupta žvalgybine informacija ir veiksmingiau ją analizuoti.

O.Schily taip pat sakė, kad saugumo susitikimą reikia sušaukti tam, kad būtų galima pasikeisti informacija ir nuspręsti, kokių bendrų kontrpriemonių derėtų imtis.

Vidaus reikalų ministras pabrėžė, jog kol kas nemato reikalo sustabdyti Šengeno sutarties, kuri suteikia galimybę laisvai kirsti ES valstybių sienas, galiojimą.

Jis pridūrė, kad būtų "iliuzija" manyti, jog galima apsaugoti visus įmanomus taikinius. Geležinkelių stotyse įvedus tokias pat kontrolės priemones kaip oro uostuose, šią transporto rūšį ištiktų paralyžius.

O.Schily pridūrė, kad į Ispaniją atvyko Maroko saugumo pareigūnų.

"Turime tam tikros informacijos, kuri leidžia daryti išvadą apie galimas sąsajas su išpuoliu Kasablankoje", - sakė jis, turėdamas omenyje praėjusių metų gegužės mėnesį įvykdytą ataką prieš Ispanijos restoraną, kurios metu žuvo 45 žmonės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.