aA
Politikų užmojai skubos tvarka Kūčias skelbti ne darbo diena papiktino profsąjungas. Jos tvirtina neprieštaraujančios laisvai dienai, tačiau čia įžvelgia politikų populizmą artėjant rinkimams. Joms taip pat nepatinka planai iš ne darbo dienų sąrašo braukti Gegužės 1-ąją.
Aldona Jašinskienė
Aldona Jašinskienė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Mums labai keista, kad šis klausimas svarstomas skubos tvarka. Pažiūrėkite, 2011-2012 m. ši problema neegzistuoja, nes Kūčios bus savaitgalį. Vadinasi, problema keliama dėl šių metų. Kodėl dabar ritamės per galvą? Tačiau bus panaikinta Gegužės 1-oji, kada ji bebūtų. Kitas dalykas yra tai, kad painiojamos religinės ir nereliginės šventės. Jeigu krikščionišką šventę keistų į kitą krikščionišką, viskas yra tvarkoje, bet dabar ieškoma reitingų pakėlimo būtų“, – piktinosi profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė.

Ją piktina planai atsisakyti ne darbo dienos Gegužės 1-ąją.

„Premjeras pasakė labai aiškiai, kad turime labiau puoselėti per šį dvidešimtmetį numatytas šventes nei gautas paveldėjimu. Tačiau paveldėjimą gavome ne iš Sovietų sąjungos, šią dieną švenčia visa Europa ir visas pasaulis. Taigi nemaišykime, nereikia dėti to sovietinio prieskonio, tai yra labai pigus triukas“, – piktinosi A. Jašinskienė.

Šį klausimą aikštėn Trišalės tarybos posėdyje iškėlusi Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė tvirtino, kad Vyriausybė, pritardama Kūčių skelbimui ne darbo diena, pažeidžia Nacionalinį susitarimą, kuriame numatyta, kad Darbo kodekso be Trišalės tarybos pritarimo keisti negalima.

„Pirmiausiai sprendimą dėl Kūčių turėjo teikti Trišalei tarybai, dabar mes esame pastatomi prieš vežimą.Trišalė taryba turėtų išreikšti, kad toks Vyriausybės elgesys yra nepriimtinas. (...) Aš galvoju, kad tai yra vienas iš priešrinkiminių triukų, visi esame pastatyti prieš faktą“, – kalbėjo ji.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko pavaduotas Algirdas Kvedaravičius taip pat piktinosi ketinimais atsisakyti laisvadienio Gegužės 1-ąją.

„Aš suprantu, jeigu yra galimybės, tai švęskime ir Kūčias, bet jeigu jūs panaikinsite ir kas siūlys panaikinti Gegužės 1-ąją, susilauks labai didžiulių nemalonumų, protestų ir gali sužlugdyti bet kokias derybas su Vyriausybe“, – dėstė jis.

Profsąjungos nusprendė rašyti bendrą laišką Seimui, kuriame išreikštų savo pasipiktinimą dėl tokio skubotumo.

Trečiadienį Vyriausybė ketina priimti teigiamą išvadą dėl Seime pradėto svarstyti siūlymo Kūčias skelbti ne darbo diena atsisakant kurios nors jau egzistuojančios šventės. Greičiausiai bus siūloma atsisakyti Gegužės 1-osios.

DELFI primena, kad Seimas Darbo kodekso pataisas, Kūčias skelbiančias ne darbo diena, pradėjo nagrinėti skubos tvarka, kad spėtų laisvadieniu skelbti jau šias Kūčias.

Šių pataisų iniciatoriai socialdemokratai taip pat siūlo Kūčias ne darbo diena skelbti šį statusą atimant iš kurios nors kitos šventinės ne darbo dienos arba tiesiog ją atidirbti savaitgalį.

Šiuo metu Darbo kodekse numatyta keturiolika švenčių dienų, per kurias įmonėse, įstaigose ir organizacijose nedirbama: sausio 1-oji – Naujieji metai, Vasario 16-oji – Lietuvos valstybės atkūrimo diena, Kovo 11-oji – Nepriklausomybės atkūrimo diena, sekmadienį ir pirmadienį švenčiamos krikščionių Velykos (pagal vakarietišką tradiciją), gegužės 1-oji – Tarptautinė darbo diena, pirmas gegužės ir birželio sekmadieniai – Motinos bei Tėvo dienos, birželio 24-oji – Rasos ir Joninės, liepos 6-oji – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena, rugpjūčio 15-oji – Žolinė, lapkričio 1-oji – Visų Šventųjų diena, gruodžio 25-oji ir 26-oji – Kalėdos.

Tiesa, su savaitgaliais sutampančios šventinės ne darbo dienos nebeperkeliamos į artimiausią darbo dieną.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.