aA
Didelė dalis Helsinkyje gyvenančių Rumunijos piliečių romų ketina keliauti į savo šalį per Estiją, informuoja DELFI.ee. Pagal tarptautinius įstatymus, romai gali gyventi Estijoje tris mėnesius.
Iš Suomijos išvaryti romai gali likti Estijoje 3 mėn.
© AFP/Scanpix

Anksčiau Helsinkis išsiuntė romus į tėvynę po derybų su jais. Suomijos sostinės savivaldybė, kaip ir patys romai, baiminasi, kad žiemą jie gali susirgti arba mirti nuo šalčio, rašo „Ohtuleht“.

Estijos policijos departamento ir pasienio apsaugos tarnybos atstovė spaudai Aleksandra Solnceva teigė jog Pilietybės ir migracijos departamentas žino apie Helsinkio savivaldybės ir romų susitarimą. Jos teigimu, Rumunijos piliečiai yra ir Europos Sąjungos piliečiai, kurie gali laisvai judėti po ES teritoriją.

„Pagal įstatymą, tai reiškia, kad atvykę į Estiją per pusmetį jie gali pabūti 90 dienų (3 mėnesius). Jei per šį laiką niekur neprisiregistruos gyventi, turi išvykti iš šalies“, – sakė A. Solnceva ir pridūrė, kad kol jie nepažeidė įstatymų, policija nesikiš į jų gyvenimą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.