aA
Izraelio premjeras Arielis Sharonas antradienį paragino plėsti žydų naujakurių gyvenvietes Golano aukštumose ir paversti jas negrįžtama tikrove. Tai jis pasiūlė, lankydamasis šiame strateginiame Sirijai priklausiusiame plokščiakalnyje, kurį Izraelis užėmė per 1967 metų Artimųjų Rytų karą.
A.Sharonas
A.Sharonas
"Tik plėtodami Golaną, didindami žydų gyventojų skaičių ir plėsdami naujakurių gyvenvietes mes galėsime paversti Golano kolonizavimą negrįžtama realybe", - sakė jis gyventojams. Tačiau A.Sharonas paneigė, kad jis atmeta galimybes besąlygiškai atnaujinti taikos derybas.

Ankstesnysis Izraelio premjeras Ehudas Barakas buvo nusiteikęs grąžinti Golano aukštumas Sirijai pagal galutinį taikos susitarimą, tačiau derybos dėl taikaus šio konflikto sureguliavimo pernai įstrigo, nes šalys taip ir nepajėgė sutarti dėl siauro žemės ruožo Golano aukštumų papėdėje, netoli Galilėjos jūros, kuri yra pagrindinis Izraelio vandens šaltinis.

Sirija tvirtai laikosi savo reikalavimo atnaujinti derybas nuo tų klausimų, dėl kurių jos nutrūko.

Galimybės atnaujinti derybas sumažėjo, kai pernai mirė Sirijos prezidentas Hafezas al-Assadas ir šiais metais Izraelio premjeru buvo išrinktas kietosios linijos šalininkas A.Sharonas. H.al-Assado įpėdiniu tapo palyginti nepatyręs jo sūnus Basharas al-Assadas (Bašaras Asadas), jau spėjęs pagarsėti savo radikaliais pareiškimais, kurie vargu ar gali nuteikti optimistiškai.

"Jeigu Sirija vieną dieną panorės derybų, tai bus derybos be išankstinių sąlygų, abi šalys susės prie stalo ir pateiks savo reikalavimus", - sakė A.Sharonas. Izraelio okupuotose Golano aukštumose gyvena maždaug 17 000 žydų naujakurių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.