aA
Fidžio magistrato teisėjas trečiadienį nusprendė, kad praėjusių metų perversmo, kurio metu buvo užimtas šalies parlamentas, organizatorius George'as Speightas ir 12 kitų asmenų turi būti teisiami už tėvynės išdavimą.
Teisėjas Sailesi Temo tokį sprendimą priėmė po pradinio tyrimo. Bylos svarstymas Aukštajame teisme prasidės rugpjūčio 31 dieną, kai Fidžyje vyks visuotiniai rinkimai.

Anksčiau trečiadienį Aukštasis teismas leido rengtis rinkimams, kurie šioje Ramiojo vandenyno salų valstybėje po 15 mėnesių sąmyšio, kilusio dėl rasiniais motyvais surengto perversmo, atkurs demokratiją.

Praėjusių metų gegužės 19 dieną žlugusio verslininko G.Speighto vadovaujami fidžių nacionalistų maištininkai užėmė šalies parlamentą ir 56 dienas įkaitais laikė indų tautybės premjerą Mahendrą Chaudhry (Mahendrą Čaudhrį) bei jo vyriausybės narius.

G.Speighto advokatai nekantrauja pradėti bylos nagrinėjimą teisme, kad galėtų užginčyti amnestijos, kurią maištininkams už įkaitų išlaisvinimą suteikė armija, atšaukimą.

Amnestija po kurio laiko buvo atšaukta dėl to, kad maištininkai pažeidė vieną sąlygą - grąžinti visus ginklus. Tada G.Speightas ir jo šalininkai buvo suimti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.