aA
Dėl siūlymo sumažinti Seimo narių skaičių siūloma paklausti tautos. Tuo tikslu 39 Seimo narių grupė siūlo kartu su savivaldos rinkimais, vyksiančiais 2011 m. vasario 27 d., paskelbti privalomąjį referendumą dėl Konstitucijos 55 straipsnio pakeitimo projekto.
Dėl Seimo narių skaičiaus siūloma paklausti tautos
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Tokį nutarimo projektą numatoma pateikti antradienio Seimo plenariniame posėdyje.

Referendumą planuojama inicijuoti siekiant "išgirsti tautos valią dėl Seimo narių skaičiaus ir jų išrinkimo būdo į Lietuvos Respublikos Seimą".

Referendumo iniciatoriai teigia, kad vadovaujasi Konstitucijoje įtvirtintais atviros, teisingos, darnios pilietinės visuomenės ir teisinės valstybės principais, taip pat Konstitucijos nuostata, kad "svarbiausi valstybės gyvenimo klausimai sprendžiami referendumu".

Pagal referendumui siūlomą Konstitucijos 55 straipsnio pakeitimo projektą, "Seimą sudaro Tautos atstovai - 71 Seimo narys, kurie renkami vienmandatėse rinkimų apygardose ketveriems metams, remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu".

Kaip ELTA jau skelbė, praėjusią savaitę Seimo narys Petras Gražulis Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo tokį Konstitucijos pataisos projektą, kurį savo parašais parėmė 41 įvairioms Seimo frakcijos atstovaujantis parlamentaras.

Konstitucijos 55 straipsnyje įtvirtinta, kad Seimą sudaro Tautos atstovai - 141 Seimo narys, kurie renkami ketveriems metams remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.