aA
JAV diplomatai vidinio susirašinėjimo dokumentuose Rusijos prezidentą Dmitrijų Medvedevą vadino vangiu lyderiu, o premjerą Vladimirą Putiną - vadovaujančiu patinu (alpha male), Rusijos verslo dienraštis "Kommersant" pirmadienį citavo tinklalapio "WikiLeaks" nutekintą slaptą informaciją.
Vladimiras Putinas ant žirgo
Vladimiras Putinas ant žirgo
© Reuters/Scanpix

Laikraštis nurodė, jog "WikiLeaks" paskelbtą medžiagą gavo Vokietijos savaitraštis "Der Spiegel" ir kad ji taip pat buvo paviešinta vienoje asmeninėje socialinio tinklo "Twitter" svetainėje.

"Amerikiečiai vadina Rusijos prezidentą Dmitrijų Medvedevą blankiu ir vangiu, o premjerą Vladimirą Putiną - vadovaujančiu patinu", - rašo "Kommersant".

Tuo tarpu V.Putino atstovas spaudai sakė dienraščiui, jog kol kas per anksti rimtai reaguoti į šią informaciją.

"Turime patikrinti, kokio lygio diplomatai išsakė šiuos komentarus ir kokiuos dokumentuose jie yra, - sakė atstovas Dmitrijus Peskovas. - Bet kokiu atveju, turime išsiaiškinti, ar jie iš tiesų kalba apie Putiną".

Rusijos vyriausybė atsisakė komentuoti V.Putino charakteristiką

Rusijos vyriausybė negali pateikti komentarų dėl projekto „WikiLeaks“ išpublikuotos diplomatinės medžiagos, kurioje rašoma ir apie Rusiją, pareiškė vyriausybės vadovo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

D. Peskovo teigimu, prieš pateikiant šiuo klausimu komentarus, reikia įsitikinti, ar medžiaga autentiška, ir išsiaiškinti, kokio rango amerikiečių valdininkai leido sau (pateikti) tokią charakteristiką. „Ir apskritai išsiaiškinti, ar ten rašoma apie Putiną. Tik tada galima pateikti kokį nors komentarą“, – pareiškė jis.

I.Aliyevas: D.Medvedevas – naujos kartos intelektualas

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas pareiškė amerikiečių diplomatui, kad jo kolega iš Rusijos Dmitrijus Medvedevas yra "šiuolaikinis naujos kartos intelektualas", kurį supa jo nekontroliuojami žmonės, rodo tinklalapio "WikiLeaks" paviešinti dokumentai.

Kaip nurodoma viename pranešime, per 2010 metų vasario 25 dieną vykusį susitikimą Azerbaidžano lyderis JAV valstybės sekretorės pavaduotojui Williamui Bernsui sakė, jog "pats matė, kaip Medvedevas priėmė sprendimus, kurie po to turėjo būti patvirtinti".

Pranešimo autorius pasakoja, kad turimas omenyje sienos pažymėjimo susitarimas, kurį I.Aliyevas derino su D.Medvedevu ir kurį po to užblokavo "kiti", - sprendžiant iš visko, ministro pirmininko biuras.

"Daugelis aukštų pareigūnų nepripažįsta (Medvedevo) lyderiu", - cituoja I.Aliyevo žodžius dokumento autorius. - Jis sako, jog yra visi šių dviejų politikų komandų susipriešinimo požymiai, nors to kol kas nėra asmeniškai tarp Medvedevo ir Putino".

"Yra tokia azerbaidžaniečių patarlė "viename puode negalima virti dviejų galvų", - sakė Azerbaidžano lyderis.

Svetainė "Wikileaks" sekmadienį vėlai vakare paskelbė 250 tūkst. JAV vyriausybės pranešimų, kuriuos Amerikos ambasados visame pasaulyje atsiuntė į Vašingtoną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.