aA
Per vasario 8 dieną Paryžiuje vykusį susitikimą JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas ir tuometis Prancūzijos gynybos ministras Herve Morinas nesutarė dėl Europos priešraketinės gynybos, taip pat dėl Prancūzijos planų parduoti Rusijai „Mistral“ klasės desanto laivą, sakoma „WikiLeaks“ paskelbtame faile.
„WikiLeaks“: JAV reiškė susirūpinimą dėl Prancūzijos karo laivo pardavimo Rusijai
© RIA/Scanpix

JAV anksčiau šiemet buvo išsakiusios susirūpinimą Paryžiui dėl galimo vieno Prancūzijos karo laivo pardavimo Rusijai ir nurodžiusios, kad toks žingsnis siunčią „dviprasmišką signalą“ Maskvai ir sąjungininkėms Rytų Europoje, rašoma viename dokumente, kurį sekmadienį paviešino tinklalapis "Wikileaks".

Buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius R.Gatesas, kadaise atidžiai stebėjęs Sovietų Sąjungos veiksmus, per minėta susitikimą griežtai kritikavo Rusiją. Pasak jo, šioje šalyje "išnyko" demokratija", o Rusijos vyriausybė iš esmės yra saugumo tarnybų dominuojama oligarchija.

Susitikime, kuriame buvo aptarti įvairūs klausimai, R.Gatesas "išsakė JAV susirūpinimą dėl "Mistral" klasės sraigtasparnių nešėjo pardavimo Rusijai, kuris siunčia dviprasmišką signalą tiek Rusijai, tiek mūsų sąjungininkams Centrinėje ir Rytų Europoje", - sakoma diplomatinio susirašinėjimo dokumente.

H.Morinas su šia nuomone nesutiko, sakydamas, kad parduodamas laivas nepakeis bendros Rusijos karinės galios.

"Morinas pabrėžtinai sakė gynybos sekretoriui, jog jis labai stengėsi, kad šis pardavimas įvyktų. Jis pripažino, jog šis karo laivas iš tiesų skirtas (karinės) galios projekcijai, - sakoma dokumente. - Tačiau Morinas retoriškai paklausė, kaip galime sakyti, kad norime partnerystės su Rusija, tačiau ja nepasitikėti".

H.Morin pridūrė suprantantis JAV poziciją, kad Centrinės ir Rytų Europos šalys vertina Rusiją kaip potencialią grėsmę, tačiau argumentavo, "kad šis vienas laivas niekaip nepakeistų Rusijos pajėgumų, nes Rusijos karo laivyno pajėgumai smarkiai pašliję".

R.Gatesas akcentavo Prancūzijos pastangas tarpininkaujant dėl paliaubų Gruzijoje, sakydamas, kad Maskva išpildė ne visas šio susitarimo sąlygas, todėl "Mistral" pardavimas taptų klaidingu signalu Rusijai ir buvusioms Europos komunistinio bloko šalims.

Buvęs CŽV žvalgybos analitikas taip pat stačiokiškai apibūdino Rusijos vyriausybę.

"Gynybos sekretorius pastebėjo, kad Rusijos demokratija išnyko ir kad jos vyriausybė yra saugumo tarnybų kontroliuojama oligarchija, - nurodoma "WikiLeaks" paviešintame dokumente. - Prezidentas (Dmitrijus) Medvedevas turi labiau pragmatišką Rusijos viziją negu premjeras (Vladimiras) Putinas, tačiau tikrų pokyčių mažai teįvyko".

Ataskaita apie vasarį vykusį susitikimą rodo, kad H.Morinas griežtai priešinosi JAV planams vystyti bendrą priešraketinės gynybos sistemą Europoje su NATO šalimis. Tačiau Aljansas pritarė šiam pasiūlymui prieš savaitę Lisabonoje vykusiame viršūnių susitikime.

H.Morinas argumentavo, kad JAV planas "suteiktų visuomenei klaidingą saugumo jausmą", taip pat nurodė, kad Europos šalims neturi pakankamai lėšų priešraketinės gynybos sistemoms, sakoma pranešime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.