aA
Dar nenurimus politinėms aistroms dėl neseniai parlamentarų priimtos naujos Seimo rinkimų įstatymo redakcijos, Seimo centristai siūlo keisti šio įstatymo nuostatas, numatant privalomąjį minimalų barjerą vienmandatėse apygardose renkamiems parlamentarams.
Centro frakcijos Seime seniūnas Egidijus Bičkauskas ketvirtadienį užregistravo Seimo rinkimų įstatymo pataisas, numatančias, kad išrinktu vienmandatėje apygardoje būtų laikomas kandidatas, už kurį rinkimuose balsavo daugiausiai, bet ne mažiau kaip 25 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Kaip žinoma, prezidentas Valdas Adamkus vetavo Seimo rinkimų įstatymo pataisas, kuriomis remiantis atsisakoma rinkimų antrojo turo vienmadatėse apygardose, ir išrinktu laikomas daugiausiai rinkėjų balsų gavęs kandidatas.

Seimo konservatorių, krikščionių demokratų ir kai kurių smulkių frakcijų parlamentarų balsais minimalia persvara prezidento veto buvo atmestas.

Priėmus pataisas, kurios, kaip manoma, naudingos partijoms, turinčioms ryškių asmenybių, aukštus populiarumo reitingus arba drausmingą elektoratą, kilo diskusijų dėl tokiu būdu išrinkto Seimo nario mandato svarumo.

Manoma, kad taip išrinkti kandidatai būtų gavę vos 7-11 procentų rinkimuose dalyvavusių rinkėjų paramą.

Anot E. Bičkausko, susidarytų situacija, kai Seime būtų atstovaujama labai nedidelė apygardos rinkėjų dalis.

Remiantis E. Bičkausko užregistruotu pasiūlymu, tuo atveju, kai nėra kandidato, kuris būtų surinkęs ne mažiau kaip 25 procentus rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų, ne vėliau kaip po 15 kalendorinių dienų rengiamas antras balsavimo turas, kuriame dalyvauja du kandidatai, pirmajame ture surinkę daugiausiai rinkėjų balsų.

Išrinktu laikomas daugiau rinkėjų balsų antrame ture surinkęs kandidatas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.