aA
JAV pareigūnai teigia, kad Ignalinos atominę elektrinę (IAE) būtina uždaryti kuo greičiau. Tai ketvirtadienį pareiškė JAV Branduolinės energijos reguliavimo komisijos narys Jeffrey Merrifieldas (Džefris Merifildas).
"JAV ir mūsų žinyba nuomone, IAE reikia uždaryti kiek įmanoma anksčiau, nes manoma, jog RBMK tipo reaktoriai yra nestabiliai dirbantys ir nesaugūs", sakė J. Merrifieldas.

J. Merrifieldas ketvirtadienį lankėsi IAE, kur stebėjo RBMK tipo reaktoriaus darbą.

JAV Branduolinės energijos reguliavimo komisija rūpinasi saugumo klausimais, todėl, pasak J. Merrifieldo, Lietuvai gali padėti konsultacijomis, kas jau yra daroma ir šiuo metu.

J. Merrifieldo atstovaujama žinyba nesprendžia finansinių klausimų, todėl, jo teigimu, dėl tiesioginės finansinės paramos uždarant IAE reikia kreiptis tiesiogiai į JAV Valstybės departamentą.

Komisijos narys minėjo, jog Lietuva yra viena iš 37 šalių, su kuriomis agentūra penkeriems metams yra sudariusi dvišalio bendradarbiavimo sutartis. Pasak jo, šią vasarą bus svarstomas susitarimo atnaujinimas.

J. Marrifieldas į Lietuvą iš Suomijos atvyko trečiadienį, lankėsi VATESI, Lietuvos energetikos institute, IAE. Ketvirtadienį jis išvyksta į Norvegiją.

J. Marrifieldas yra vienas iš penkių JAV Branduolinės energijos reguliavimo komisijos narių, kuriuos skiria JAV prezidentas.

JAV branduolinės energijos reguliavimo komisija nuo 1995 metų teikia paramą VATESI, siekdama stiprinti branduolinės energijos reguliavimo sistemą Lietuvoje. Parama teikiama rengiant teisės aktus, stiprinant juridinę bazę, gerinant branduolinę saugą.

Pernai Lietuva įsipareigojo nutraukti IAE pirmojo bloko eksploataciją iki 2005 metų sausio 1 dienos.

Dėl antrojo bloko stabdymo datos bus nuspręsta per artimiausius kelerius metus.

IAE bus uždaroma anksčiau projektu nustatyto eksploatacijos laiko, nes ji laikoma nepakankamai saugia dėl dviejų joje veikiančių sovietų gamybos RBMK reaktorių.

1984 ir 1987 metais pradėti eksploatuoti reaktoriai yra to paties modelio, kaip ir 1986 metais sprogęs Černobylio jėgainėje Ukrainoje. Jie laikomi iš esmės nesaugiais, nors juose nuo praėjusio dešimtmečio pradžios įdiegta daug naujų vakarietiškų saugumo užtikrinimo technologijų.

Ignalinos jėgainė pagamina apie 73 proc. visos Lietuvos elektros energijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.