aA
Seime svarstomi ketinimai atkurti Vilniaus istorinio žydų geto fragmentus sukėlė audringą parlamentarų diskusiją.
Ketvirtadienį Seimas po svarstymo pritarė nutarimo projektui, kuriuo siekiama išsaugoti ir įamžinti Lietuvoje šimtmečiais kurtą žydų kultūros paveldą bei sustiprinti memorialinius akcentus holokausto aukoms atminti.

Nutarimu Vyriausybei siūloma patvirtinti istorinio geto būdingų fragmentų atkūrimo programą, Vilniaus miesto savivaldybei - skirti neužstatytas Vilniaus senamiesčio erves atkuriamiems geto fragmentams.

Kaip posėdyje sakė vienas projekto autorių, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Žibartas Jackūnas, Vilniaus istorinio geto atkūrimo nuostata įtvirtinta 1999 metų kovą priimtame Vyriausybės nutarime "Dėl Lietuvos žydų paveldo išsaugojimo".

Parlamentaras nacionaldemokratas Rimantas Smetona teigė "nemanąs, kad reikia vėl uždaryti žydus į getą ar jiems patiems ten užsidaryti". Anot jo, taip gali būti provokuojama diskriminacija, rasizmas ir antisemitizmas.

Be to, R. Smetona nuogąstavo, "ar nebus iš senamiesčio išstumti visi kiti".

Jo frakcijos kolega, Krikščionių demokratų sąjungos pirmininkas Kazys Bobelis teigė, kad tokių nutarimu Lietuva "išnaudojama".

"Visados visi išnaudoja. Vis mumis naudojasi. O kas mums, Lietuvai parodė gerą valią?", sakė K. Bobelis.

Jis teigė, kad prieš atkuriant istorinį žydų getą Vilniuje, Izraelis privalėtų perduoti Lietuvai kaltinamąjį genocidu pokario sovietinio KGB vieną vadovų Nachmaną Dušanskį.

Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis teigė, kad projektas yra taisytinas, tačiau pabrėžė, kad Vilniaus istorinis getas yra žydų "įnašas į daugiatautę kultūrą". Nutarimu būtų "parodytas vertinimas ir pagarba" Vilniuje gyvenusiems žydams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.