aA
Antradienį prasidėjo antroji ir paskutinė Šiaurės Airijos taikos derybų rato, kurį Anglijoje surengė Didžiosios Britanijos ir Airijos premjerai, diena, tačiau jokios pažangos kol kas nepasiekta.
"Visi klausimai, kurie šį rytą buvo likę neišspręsti, tebėra neišspręsti ir dabar", - pirmadienį vakare pasibaigus pirmajai derybų dienai žurnalistams sakė Airių respublikos armijos (IRA) politinių sąjungininkų "Sinn Fein" lyderis Gerry Adamsas (Džeris Adamsas).

Šiaurės Airijos protestantų daugumos ir katalikų mažumos politikai jau daugiau nei trejus metus negali susitarti dėl ilgalaikės taikos, nes partizanai nenori nusiginkluoti ir neišvedama britų armija, be to, neaišku, kokios ateityje bus šios provincijos policijos pajėgos.

Didžiosios Britanijos pareigūnai tvirtina, kad norint išvengti naujo politinio ir religinio konflikto, nėra kitos išeities, kaip tik įgyvendinti kol kas neveiksnų 1998-ųjų Didžiojo penktadienio taikos susitarimą.

Britų premjeras Tony Blairas (Tonis Bleras) ir Airijos vyriausybės vadovas Bertie Ahernas (Bertis Ahernas) dviejų dienų susitikimui pasirinko nuošalų dvarą vidurio Anglijoje ir taip išvengė padidėjusios religinės įtampos Šiaurės Airijos sostinėje Belfaste.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.