aA
Siekdamos bendrų politinių tikslų - narystės Europos Sąjungoje (ES) ir NATO, Baltijos šalys per Latvijos pirmininkavimo Baltijos Ministrų Taryboje metus trišalėse derybose reguliariai keitėsi informacija integracinės ir regioninės politikos klausimais.
EU
"Nors egzistuoja konkurencija (kelyje į ES ir NATO), Baltijos šalys vieningai žengia į priekį", - sakė žurnalistams Latvijos ministras pirmininkas Andris Bėrzinis po pirmadienį vykusio trijų Baltijos šalių premjerų susitikimo.

Estijos premjeras Martas Laaras (Martas Laras) pabrėžė, kad"mes gerai bendradarbiavome, - ir užsiimdami lobizmu, ir informuodami pasaulį apie mūsų darbą ir mūsų sąveiką". "Kitąmet darysime tai dar intensyviau. Pasaulyje sunku rasti kitas tris šalis, taip glaudžiai bendradarbiaujančias karinėje srityje", - sakė M.Laaras.

Pasak Lietuvos vyriausybės spaudos tarnybos pranešimo, kalbėdami apie narytę NATO, posėdžio dalyviai itin svarbiu pripažino Aljanso apsisprendimą plėstis. Posėdžio dalyvių nuomone, kitų metų rudenį Prahoje vyksiančiame Aljanso viršūnių susitikime pakvietimo į NATO gali tikėtis visos trys Baltijos valstybės.

Siguldoje vykusio Baltijos Ministrų Tarybos posėdžio nuostatos apibendrintos trijų Baltijos valstybių vyriausybės vadovų pasirašytoje rezoliucijoje.

BMT - Latvijos, Lietuvos ir Estijos vyriausybių bendradarbiavimo institucija. Ji buvo įsteigta 1994 metų birželio 13 dieną. Jos aukščiausia instancija yra ministrų pirmininkų susitikimai, kurie rengiami ne rečiau kaip du kartus per metus.

Baltijos Ministrų Tarybai vadovauja Baltijos valstybių vyriausybių vadovai, jos uždavinys - užtikrinti tolygų trijų šalių vyriausybių bendradarbiavimą. Ji taip pat atsakinga už vyriausybių ir Baltijos Asamblėjos bendradarbiavimą.

Lietuva perėmė iš Latvijos pirmininkavimą Baltijos Ministrų Taryboje liepos 1 dieną. Rotacijos principu kiekviena iš trijų Baltijos šalių tarybai pirmininkauja vienerius metus.

Šiuo metu Baltijos valstybės vykdo projektus transporto infrastruktūros gerinimo, bendros Baltijos elektros energijos rinkos kūrimo, gynybos, bendros švietimo erdvės kūrimo, vidaus reikalų srityse.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.