aA
Latvijoje rusų kalba leidžiamas laikraštis "Čas" šeštadienį išspausdino laišką, kuriame komitetu "Už laisvą nuo rusų okupantų Latviją"pasivadinusi organizacija žada "atvaryti gyvulinius vagonus ir išvežti iš Latvijos rusus".
Laikraščių skaitymas
Laikraščių skaitymas
"Atėjo laikas atvaryti gyvulinius vagonus. Dabar sudarinėjamas išvežimo grafikas. Iš pradžių - 25 000 Latvijai priešiškų militaristų. Paskui - visi deklasuoti elementai, partijos ir karo veteranai bei likusieji 700 000", - sakoma pareiškime.

Latvijos Konstitucijos gynimo biuras tikrins, kas ir ko siekdamas nusiuntė laikraščiui grasinimų kupiną laišką, kuriame nežinoma organizacija žada išvežti rusus į Sibirą gyvuliniais vagonais.

Biuro viršininko pavaduotojas Uldis Dzėnitis pranešė, kad iš publikacijos galima suprasti, jog mašinėle spausdintame "veikale" yra "frazių, kurias galima traktuoti kaip grasinimus". U.Dzėnitis paaiškino, jog biuras palygins turimus pavyzdžius su laikraščio gautu laišku ir apklaus žmones, kurie gali būti su tuo susiję.

Laiške taip pat kreipiamasi į Rusiją ir raginama "pagaliau atsipeikėti" ir pradėti mokėti kompensacijas, kaip kad daro Vokietija, taip pat kritikuojamas naujasis Rusijos ambasadorius Latvijoje Igoris Studenikovas.Autoriai priekaištauja jam kaip nemokančiam istorijos ir rekomenduoja geriau galvoti apie tai, "kaip greičiau išmokėti kompensacijas išvežtiems" iš Latvijos rusams.

Laikraštis "Čas" retoriškai klausia: "Kas tai - piktas pokštas ar žinomo leidėjo pono Gardos (leidyklos "Vieda" vadovo Aivaro Gardos) paranoja?"

Anksčiau laikraščiui "Čas" paprašius, Latvijos Konstitucijos gynimo biuras tikrino, ar galima tautinės nesantaikos kurstymu laikyti leidyklos "Vieda" surengtą rašinių konkursą, sukėlusį ir Rusijos kritiką, ir nevienareikšmius vertinimus Latvijoje.

Štai kelios rašinių konkurso temos: "Kodėl iš Latvijos už nacionalinės nesantaikos kurstymą neišgujami Rusijos spaudos atstovai?", "Ar Rusijos spauda skleidžia didžiarusiškojo šovinizmo idėjas?", "Kodėl vengiant etninių konfliktų kolonistai turi palikti latvių žemę?"

Latvijos generalinis prokuroras įpareigojo biurą išsamiai įvertinti leidyklos išleistą knygą, kurioje surinkti geriausi konkurso darbai. Abiem atvejais Biuras padarė išvadą, jog kelti baudžiamąją bylą nėra pagrindo. Netrukus po konkurso prie "Vieda" durų nugriaudėjo sprogimas, nepadaręs didesnių nuostolių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.