aA
Lietuviams būdingas amžinas blaškymasis. Tai jie balsuoja už Rolandą Paksą, tai po pusmečio vėl ima tikėti Algirdu Brazausku. Taip ir neaišku, kuriai daliai balsuotojų už R.Paksą ir liberalus norėjosi liberalių reformų ir spartaus Lietuvos žengimo į Vakarus, o kuriai daliai balsuotojų paprasčiausiai buvo aptemęs protas ir jie už R.Paksą balsavo tarsi už išganytoją, ar kažkokios naudos davėją.
Elgeta
Elgeta
© ELTA
Tačiau pamatę, kad šis nieko neduoda, vėl grįžo į tėvišką A.Brazausko glėbį, tad “Pensininko Nr. 1” reitingai vėl prašoko 70 proc. ribą.

Esama ir daugiau paradoksų, liudijančių keistą lietuvių mąstymą. Štai vienose apklausose (žr. apačioje) nemaža dalis lietuvių tvirtina, kad sovietmetis ir jiems, ir valstybei padarė didelę žalą, o kitose tvirtina, kad sovietmečiu gyventi jiems buvo geriau ir jie netgi ilgisi senų laikų (sovietmetį idealizuoja daugiau nei 20 proc. Lietuvos gyventojų – tai daugiausiai žmonės iš provincijos). Iš to, matyt, ir atsiranda nostalgija praeities politikams. Kaip tik toji nostalgija ir yra pagrindinė priežastis, kodėl A.Brazauskas tapo premjeru.

Susidaro įspūdis, kad lietuviai apskritai nežino ko nori.

Kaip parodė viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų studijos “Spinter” atlikta apklausa, didžioji grupė respondentų linkusi manyti, kad didžiausia Lietuvai Sovietų Sąjungos padaryta žala - šalies ekonominis atsilikimas. Analizuojant tyrimo rezultatus pagal socialines demografines respondentų charakteristikas galima teigti, kad didžiausi atsakymų skirtumai pastebimi, priklausomai nuo respondentų amžiaus. Jauniausio amžiaus grupės respondentai ekonominį atsilikimą nuo Vakarų vienareikšmiai įvardija kaip didžiausią žalą, tuo tarpu vyresnių amžiaus grupių atstovai didžiausia žala mano esant pokario aukas bei penkiasdešimt metų formuotą “homo sovieticus” mentalitetą. Sistemos paveiktą mentalitetą, kaip didžiausią žalą, vertino ir aukštąjį išsimokslinimą turintys tyrimo dalyviai.

Matyt, dalies lietuvių mentalitetas iš tikrųjų paveiktas negrįžtamai – tai yra jie nori dviejų nesuderinamų dalykų: vakarietiško gerbūvio ir sovietinio požiūrio į darbą, tai yra nedirbti, vogti, ir iš valdžios laukti visokių malonių bei gėrybių.

Jūsų nuomone, kokia yra svarbiausia žala, padaryta Lietuvai ją okupavus 1940 m.?

Ekonominis atsilikimas nuo Vakarų	44,3 proc.
Sovietinės sistemos paveiktas
gyventojų mentalitetas 15,5 proc. Pokario žmonių aukos 12,7 proc. Kita 27,5 proc.
Šaltinis: “Spinter”