aA
Paryžiaus apeliacinio teismo kaltintojas pirmadienį nesutiko su žemesnės instancijos kaltintojo nuomone, kad prezidentą Jacques'ą Chiracą galima iškviesti liudyti dėl finansinio "oro uostų mokesčių grynaisiais" skandalo, kuris gali pakenkti jo populiarumui prieš artėjančius prezidento rinkimus.
Jacques Chirac
Jacques Chirac
Kaltintojas Jean-Louis Nadalas raštu išdėstė nemanąs, kad J.Chiracas galėtų būti apklaustas, nes kaip prezidentas jis turi teisinę neliečiamybę.

Tuo tarpu žemesnio Paryžiaus teismo kaltintojas Jean-Pierre'as Dintilhacas galvoja kitaip - praėjusią savaitę jis sakė, kad nemato priežasties, kodėl prezidentas negalėtų būti apklaustas.

"(J.-P.Dintilhaco) argumentai, atrodo, prieštarauja prezidento teisiniam statusui ir įstatymams dėl pagalbinių liudininkų", - rašė J.-L.Nadalas. Pagal Prancūzijos įstatymus, pagalbiniai liudininkai turi teisę į advokatą, pagal jų parodymus galima pateikti kaltinimus.

Šią savaitę J.-P.Dintilhacas turi nuspręsti, ar teisėjai gali iškviesti J.Chiracą apklausti, kodėl 10-ajame dešimtmetyje būdamas Paryžiaus meru jis grynaisiais sumokėjo už 20 kelionių į užsienį. Nors J.-P.Dintilhacas klausė J.-L. Nadalo nuomonės, ji jo neįpareigoja.

J.-P.Dintilhacas pradinėje ataskaitoje praėjusią savaitę rašė, kad J.Chiracą galima apklausti, bet pažymėjo, kad nebūtina tai daryti šiuo metu.

Tuo tarpu prezidento žmona, duktė, artimi patarėjai ir kiti pareigūnai beveik neabejotinai bus iškviesti paaiškinti teismui, kodėl 1992-1995 metais už keliones į Niujorką, Honkongą, Indijos vandenyno salas buvo sumokėta 2,4 mln. JAV dolerių (9,6 mln. litų) grynaisiais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.