aA
Konservatorių lyderis Vytautas Landsbergis spėja, kad praėjusį penktadienį, Valstybės dieną įvykusi traukinio avarija gali būti susijusi su Lietuvos narystės NATO priešininkais. "Įvykis geležinkelyje Valstybės dienos rytą, jei ne bepročių darbas, atrodo itin panašus į planingą diversiją", - teigia V.Landsbergis.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis
© ELTA
"Gali būti ir abiejų jungtis - valdomi diversantai, beprotiškai nekenčiantys Lietuvos valstybės, kartu su užsakovais norėję didelės avarijos su žmonių aukomis kaip tik tą dieną", - rašoma pirmadienį išplatintame V.Landsbergio pareiškime.

V.Landsbergio nuomone, specialiosios tarnybos tų užsienio valstybių, kurios priešinasi Lietuvos euroatlantinei integracijai ir siektų vėl, kaip 1993 metų rugsėjį, kompromituoti mūsų šalį, turėtų pirmiausiai taikytis į traukinius, atvykstančius iš Rusijos, o ypač - per Lietuvą į Kaliningradą.

1993 metais buvo susprogdintas geležinkelio tiltas per Bražuolės upelį ir tik laimingo atsitiktinumo dėka tuomet pavyko išvengti žmonių aukų. Sprogimo vykdytojai ir užsakovai iki šiol nenustatyti.

Konservatorių lyderio nuomone, jei per Valstybės dieną įvykusią avariją būtų žuvę žmonės, " būtų pretekstas kalbėti ne tik apie "lietuvišką pėdsaką" ir kurstyti priešiškumą Lietuvai (...), bet ir apkaltinti Lietuvos valdžią nesugebėjimu apsaugoti tarptautines magistrales".

"Nuvertus karinį transportą ir žuvus, jei taip atsitiktų, Rusijos kariams, agresyvėjanti kaimyninė šalis gautų pretekstą vėl reikalauti eksteritorinių teisių šiai geležinkelio linijai, kaitinti dirbtinę konflikto padėtį", - rašoma V.Landsbergio pareiškime.

Parlamentaro nuomone, kelią tokioms grėsmėms užkirs tik Lietuvos narystė NATO - diversijos geležinkelyje taps beprasmės.

"Tikimės, jog nusikaltimas bus greit išaiškintas, tačiau visiems jau dabar turi būti aišku: Lietuvai, siekiančiai pakvietimo į NATO, reikia stabilumo ir pasitikėjimo jos valdžia. Siekiantiems, kad pakvietimo nebūtų, reikia destabilizuoti padėtį, ir čia viena tradicinių priemonių yra diversijos", - tvirtina konservatorių lyderis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.